Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 11. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

S tem členom je podana definicija pridobitve blaga znotraj Skupnosti. Pridobitev blaga v Skupnosti pomeni pridobitev pravice razpolaganja na premičninah kot da bi bil pridobitelj lastnik, ki jih pridobitelju odpošlje ali odpelje prodajalec, druga oseba za njegov račun ali pridobitelj sam iz druge države članice v Slovenijo. Definicija je glede na prejšnji zakon popravljena podobno, kot je popravljena definicija dobave blaga in ne govori več o pridobitvi lastninske pravice, temveč o pridobitvi pravice razpolaganja.

V tem členu so povzete določbe prvega odstavka 11.a člena prejšnjega zakona.

II.b Komentar avtorice

To področje je obravnavano v 20. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

Za pridobitev blaga v skladu z 11. členom ZDDV-1 je pomembno, da pridobi pridobitelj pravico razpolaganja na premičninah, kot da bi bil lastnik in dokazilo, da je blago odposlano ali odpeljano v Slovenijo iz druge države članice. Omenjeno dokazilo je zelo pomembno za dobavitelja, da lahko na njegovi podlagi opravi oproščeno znotrajskupnostno dobavo blaga. V tem primeru se blago obdavči pri pridobitelju blaga, če gre za pridobitve iz 11. člena ZDDV-1. Zaradi nepopolnih dokazov o odpremi blaga v drugo državo članico se v praksi dostikrat dogaja, da nastane dvojna obdavčitev istega prometa (dobavitelj ne sme uveljavljati oprostitve zaradi nezadostnih dokazov o iznosu, zato je dolžan takšno dobavo obdavčiti z DDV, pridobitelj pa je po nacionalni zakonodaji tudi dolžan obračunavati DDV).

Država članica, v kateri se odpošiljanje ali prevoz blaga konča in v kateri se opravi pridobitev blaga znotraj Skupnosti v smislu 28a člena Direktive, izvede obdavčitev, ne glede na obravnavo transakcij v okviru DDV, ki se uporablja v državi članici, v kateri se odpošiljanje ali prevoz blaga začne (21. člen Uredbe Sveta ES, št. 1777/2005).