Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 16. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1 – 1. obravnava

V tem členu je opredeljena dobava storitev v svojem imenu in za račun druge osebe, kjer so vključene rešitve iz 10. člena prejšnjega zakona. V tem primeru se šteje, da davčni zavezanec prejme in dobavi te storitve sam.

II.b Komentar avtorice

Ta določba je povzeta po 28. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

S 16. členom ZDDV-1 je določeno, da se v primeru, ko druga oseba v svojem imenu in za račun davčnega zavezanca opravi določeno storitev, šteje, kot da je to storitev opravil davčni zavezanec sam. Pogost primer takšnega opravljanja storitev je posel po komisijski pogodbi. Komisionar zaračuna storitve v imenu davčnega zavezanca, za katerega opravi promet storitev. Način takšnega poslovanja mora biti dogovorjen, hkrati pa razviden iz sklenjenih pogodb. Priporočamo, da natančno pravno opredelite pogodbe, da bodo iz njih izhajale jasne davčne posledice. To je pomembno zato, ker je zaradi različnih davčnih posledic potrebno ločiti posle v svojem imenu za račun druge osebe, v svojem imenu in za svoj račun in na drugi strani posle v tujem imenu in za račun tuje osebe, ki niso predmet DDV.

Iz davčnega biltena št. 8, 2006 (strani 32-37).

  • Nepravilnosti v trgovini na drobno z motornimi vozili (navidezna komisijska prodaja in siva ekonomija)

Davčni organ je nepravilnosti pri davčnemu zavezancu odkril na podlagi podatkov iz upravnih enot, kjer so posamezni kupci vozil opravili registracijo oziroma prepis vozil in na podlagi Zakona o davčnem postopku – informacije je pridobil tudi od oseb, s katerimi je davčni zavezanec posloval. V postopku nadzora je davčni organ ugotovil, da davčni zavezanec vsebinsko ni sklepal komisijskih pogodb, temveč prodajne pogodbe (pri vsebinski presoji je davčni organ upošteval določila o opravljanju komisijskih poslov skladno z Obligacijskim zakonikom).