Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 17. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

V ta člen je vključena nova določba, po kateri se določbe glede prenosa podjetja nanašajo tudi na storitve. Določba je potrebna zaradi enake obravnave blaga in storitev pri prenosu sredstev podjetja.

II.b Komentar avtorice

Ta določba je povzeta po 29. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

Določbe 10. člena ZDDV-1 urejajo prenos podjetja ali dela podjetja (kar vključuje tudi statusna preoblikovanja kot so pripojitve, spojitve, delitve in druge oblike prenosov). Določba se uporablja za primere odplačnega in neodplačnega prenosa podjetja ali dela podjetja. Določeno je, da se pri prenosu podjetja ali dela podjetja šteje, kot da promet blaga ni bil opravljen, razen če niso izpolnjeni vsi predpisani pogoji za takšno obravnavo. Pri prenosu podjetja ali dela podjetja na drugega davčnega zavezanca se šteje, da dobava blaga ni bila opravljena pod pogojem, da se prevzemnik šteje za pravnega naslednika prenosnika, če prevzemnik nadaljuje z obdavčeno dejavnostjo.

Določba 10. člena obravnava prenos podjetja kot celote (ali dela podjetja), ki je sestavljena iz sredstev in obveznosti do njihovih virov. Ko govorimo o prenosu podjetja kot celote, mislimo na prenos vseh sredstev in obveznosti do virov sredstev oziroma dela teh sredstev in obveznosti do njihovih virov, če prenašamo le eno organizacijsko celoto (del podjetja). Če davčni zavezanec prenese le sredstva, ne pa tudi obveznosti do njihovih virov, ne moremo govoriti o prenosu iz 10. člena ZDDV-1.