Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 18. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

V tem členu je podana definicija uvoza blaga, ki zajema tako vnos blaga v Skupnost iz tretjih držav kot tudi vnos blaga iz tretjih ozemelj na ozemlje Skupnosti.

Določbe tega člena vključujejo rešitve iz 11. člena prejšnjega zakona.

II.b Komentar avtorice

Opredelitev pojma uvoz je povzeta po 30. členu Direktive Sveta 2006/112/ES (prvem odstavku 7. člena Šeste direktive) in zajema tako vnos blaga v Skupnost iz tretjih držav kot tudi vnos blaga iz tretjih ozemelj na ozemlje Skupnosti. Določba se sklicuje na carinske predpise.

Vnos (uvoz) blaga, od katerega se plačuje DDV, zajema tako zakonit kot nezakonit vnos blaga, ne glede na namen vnosa blaga v Skupnost. Z vstopom v Evropsko unijo se je dotedanje davčno območje Slovenije, ki je bilo pred vstopom v EU izenačeno z državnim ozemljem, razširilo na ozemlje Skupnosti. To pomeni, da predstavlja uvoz blaga le nakup blaga v Slovenijo (Skupnost) iz tretjih držav in s tretjih ozemelj. Nakupi oziroma nabave blaga iz Skupnosti se ne obravnavajo kot uvoz blaga, temveč govorimo o pridobitvah blaga, pri njihovi obdavčitvi pa veljajo posebna pravila.