Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 19. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

S tem členom se določa pravilo za kraj dobave blaga, ki se ne odpošilja ali prevaža. Za kraj dobave blaga se šteje kraj, kjer se blago nahaja, ko se opravi dobava.

V tem členu je povzeta določba druge alineje prvega odstavka 15. člena prejšnjega zakona.

II.b Komentar avtorice

Določba povzema 31. člen Direktive Sveta 2006/112/ES (del besedila 8. člena Šeste direktive). Po tem pravilu se za kraj dobave blaga šteje kraj, kjer se blago nahaja, ko se opravi dobava blaga. To pravilo velja za primere dobav blaga, če se blago ne odpošilja ali prevaža. Izjeme od tega pravila in ostala pravila o določitvi kraja dobave blaga so določena v nadaljnjih členih tega zakona (20.-22. člen tega zakona).

Določitev kraja dobave je pomembna, da lahko ugotovimo, katera država je pristojna do pobiranja davčnih obveznosti iz naslova DDV.

Primer št.1:

Slovenski davčni zavezanec, ki je identificiran za namene DDV, opravi prodajo blaga v Sloveniji nemškemu davčnemu zavezancu. Blago se ne odpošlje oziroma prevaža iz Slovenije. Kraj dobave blaga je skladno z 19. členom ZDDV-1 Slovenija, zato slovenski davčni zavezanec, ki je identificiran za namene DDV obračuna slovenski DDV, ko proda to blago nemškemu davčnemu zavezancu.

Primer št.2

Davčni zavezanec A, ki je družba iz Slovenije kupuje blago od avstrijske družbe B (tudi identificirani zavezanec za DDV v Avstriji). Družba A prevzame blago v Italiji od družbe C, ki je davčni zavezanec, identificiran za namene DDV v Italiji. Družba C izda račun za blago družbi D iz Slovenije, ki je davčni zavezanec, identificiran za namene DDV v Sloveniji. Družba D izda račun za blago družbi B iz Avstrije, slednja pa izda račun za blago družbi A v Sloveniji.

Iz zgornjega opisa je razvidno, da se blago ob prevzemu nahaja v Italiji (prevzame ga družba A in ga dobavi v Slovenijo). Kraj dobave v prvih treh transakcijah je Italija, saj se blago vseskozi nahaja v Italiji, dokler ga ne prevzame družba A iz Slovenije (19. člen ZDDV-1: »Če se blago ne odpošilja ali prevaža, se za kraj dobave blaga šteje kraj, kjer se blago nahaja, ko se opravi dobava.«). S slovenskim DDV je obdavčena le zadnja dobava, ki se obravnava kot pridobitev blaga v Sloveniji