Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 31. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

Ta člen določa, da se kot kraj uvoza šteje država članica, v kateri je kraj vnosa blaga v Skupnost. V primeru, da je blago (iz tretjih držav ali tretjih ozemelj) dano v eno od carinsko dovoljenih rab ali carinski postopek (začasno hrambo, prosto cono, skladišče, tranzitni postopek, začasni uvoz s popolno oprostitvijo carinskih dajatev) se kot kraj uvoza šteje država članica na ozemlju katere se postopek konča.

Določbe tega člana vključujejo rešitve 16. člena prejšnjega zakona.

II.b Komentar avtorice

V Direktivi Sveta 2006/112/ES so pravila določitve kraja uvoza blaga določena v 60. in 61. členu.

Namen tega člena je določiti državo članico, kjer nastane obveznost za obračun DDV od uvoza blaga in s tem določiti, kateri državi članici pripada DDV od uvoza.

Vsebinsko določba ne odstopa od rešitev, ki so bile uveljavljene v prej veljavnem zakonu. Temeljno pravilo pri določitvi kraja uvoza je, da je kraj obdavčitve v tisti državi članici, kjer je blago vneseno v Skupnost. To pomeni, da lahko slovenski davčni zavezanec opravi uvozni postopek tudi v drugi državi članici, ne le v Sloveniji.

Če je takoj po vnosu v Skupnost začet eden od odloženih carinskih postopkov (začasna hramba, vnos v prosto cono ali prosto skladišče, začetek postopka carinskega skladiščenja ali postopek aktivnega oplemenitenja, tranzitni postopek), pri katerem ne nastane obveznost obračuna uvoznih dajatev, tudi obveznost za obračun DDV ne nastane. V tem primeru nastane obveznost za obračun DDV od uvoza tam, kjer se takšen odložni carinski postopek zaključi. Določba pomeni dosledno izpeljavo obdavčitve uvoza blaga po načelu destinacije oziroma glede na to, kje je blago dejansko potrošeno.