Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 34. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

V tem členu je urejen obdavčljivi dogodek in nastanek obveznosti obračuna DDV od pridobitev blaga znotraj Skupnosti. Obveznost obračuna DDV nastane 15. dan v mesecu, ki sledi mesecu, v katerem nastane obdavčljivi dogodek. V primeru, da je račun izdan pred potekom navedenega roka, nastane obveznost obračuna DDV na dan izdaje računa.

V tem členu so, poleg redakcijskega popravka besedila, vključene rešitve iz prvega do tretjega odstavka 19.a člena prejšnjega zakona.

II.b Komentar avtorice

V tem členu je določen obdavčljivi dogodek in obveznost obračuna DDV pri pridobitvi blaga znotraj Skupnosti. V Direktivi Sveta 2006/112/ES je to področje obravnavano v 68. in 69. členu (1. in 2. točka 28d člena Šeste direktive). Ta člen vsebuje pravila obdavčitve pri pridobitvah blaga v prometu med državami članicami. Obdavčljivi dogodek pri pridobitvi blaga v Skupnosti je opredeljen podobno kot pri prometu blaga na slovenskem davčnem območju.

Za razliko od določbe 33. člena ZDDV-1 (»domače dobave blaga in storitev«), v skladu s katero nastane obveznost za obračun DDV hkrati z obdavčljivim dogodkom, pa v primeru pridobitve blaga v Skupnosti obveznost za obračun nastane šele 15. dan meseca, ki sledi mesecu, v katerem je nastal obdavčljivi dogodek. Če izda dobavitelj blaga račun pred potekom prej omenjenega roka, nastane obveznost za obračun DDV takrat, ko dobavitelj izda račun. Pomembna je novost, da nastane obveznost obračuna DDV na dan izdaje računa, če je izdan pred 15. dnem v mesecu, ki sledi mesecu, v katerem nastane obdavčljivi dogodek, kar pomeni, da obveznost obračuna DDV ne nastane na dan izdaje računa, če še ni bila opravljena skupnostna dobava, čeprav je bil morda račun izdan že pred tem (slednje potrjuje tudi pojasnilo davčne uprave).