Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 50. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

V tem členu so določene oprostitve plačila DDV pri uvozu. Gre za redakcijsko popravljene določbe 28. člena prejšnjega zakona. Iz zakona so izključene določbe, ki so izvedbene narave in bodo po potrebi vključene v pravilnik. V 4. točki je povzeta določba 28.a člena prejšnjega zakona.

II.b Komentar avtorice

Oprostitve pri uvozu so obravnavane v 143.-145. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

Komentar k 4. točki 1. odstavka 50. člena Zakona o DDV:

Določba 4. točke 1. odstavka 50. člena Zakona o DDV se nanaša na situacije, ko je sicer blago uvoženo na carinsko območje Skupnosti, vendar je namenjeno v eno državo članico, dejansko uvoženo (sproščeno v prost promet) pa je v drugi državi članici. Po splošnem pravilu bi morala uvozni DDV v tem primeru obračunati država, v kateri je blago sproščeno v prost promet, zavezanec za plačilo DDV pa bi bil uvoznik v tej državi. S to določbo pa je urejena izjema od tega pravila za primere, kadar se blago, namenjeno drugi državi članici, sprosti v prost promet v Sloveniji. Uvoznik sme ob sprostitvi blaga v prost promet v Sloveniji uveljavljati oprostitev plačila uvoznega DDV, če gre za enega od primerov iz 46. člena zakona, obdavčitev v končni namembni državi članici pa je odvisna od pravil te države članice. Takšno pravilo predstavlja izpeljavo načela, da se DDV obračuna tam, kjer je blago dejansko porabljeno, hkrati pa je izenačena davčna obravnava blaga, ki se uvaža iz tretje države in blaga, ki se nabavlja v drugi državi članici EU.

V zvezi z izvajanjem postopka 42 (sprostitev blaga v prost promet) je Carinski organ na podlagi 11. člena Zakona o carinski službi izdal pojasnilo o izvajanju postopka sprostitve blaga v prost promet z davčno oproščeno dobavo v drugo državo članico, št. 6/2006. Pojasnilo je bilo izdano z namenom enotnega in pravilnega izvajanja carinskega postopka sprostitve v prost promet za blago, ki je oproščeno DDV v okviru davčne dobave v drugo državo članico.

Tuja oseba lahko doseže oprostitev plačila DDV, če nima sedeža v Sloveniji, ima pa sedež v državi članici, kjer je identificirana za namene DDV. Tuji osebi se v takšnih primerih ni potrebno identificirati za namene DDV, če obveznost predložitve rekapitulacijskega poročila zanj prevzame zastopnik.

Komentar k 11. in 12. členu prvega odstavka 50. člena Zakona o DDV:

Dobave plina in električne energije distributerjem in končnim potrošnikom v EU, ki so opravljene iz tretjih držav, so vedno obdavčene v EU. V primerih uvoza bi tako lahko prišlo do dvakratne obdavčitve tega blaga (pri uvozu blaga in pri kasnejši dobavi), zato je potrebna oprostitev v 11. in 12. točki prvega odstavka 50. člena ZDDV-1.