Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 49. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1 – 1. obravnava

V tem členu, ki v prvem odstavku določa oprostitev prevoznih storitev pri pošiljanju ali prevozu blaga na ali z otokov, ki so del avtonomnega področja Azorov in Madeire ter pošiljanje ali prevoz blaga med temi otoki, je vključena določba 31.b člena prejšnjega zakona.

Drugi odstavek izrecno določa oprostitev za mednarodni prevoz potnikov, razen v cestnem prometu.

II.b Komentar avtorice

To področje je obravnavano v 142. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

Sloveniji je skladno s 389. členom Direktive Sveta 2006/112/ES dana možnost, da lahko pod pogoji, ki so veljali na dan pristopa v ES, še naprej oprošča mednarodni prevoz potnikov iz točke (10) dela B Priloge X, dokler se ista oprostitev uporablja v eni od držav članic, ki je bila članica Skupnosti 30.4.2004.[1]

Komentar k 1. odstavku 49. člena tega zakona:

V tem členu je določena oprostitev za prevozne storitve znotraj Skupnosti pri odpošiljanju ali prevozu blaga na ali z otokov, ki so del področja Azorov in Madeire. Oprostitev plačila DDV je določena ne glede na to, kdo je naročnik, če so kraj odpošiljanja in namembni kraj otoki, ki so del avtonomnega področja Azorov in Madeire. Te storitve so oproščene zaradi posebnega, avtonomnega položaja omenjenih otokov in preprečevanja razlik v cenah med blagom v celinski Portugalski in blagom na področju Azorov in Madeire, ki nastajajo zaradi stroškov prevoza omenjenega blaga na Azore in Madeiro.

Ta člen vsebinsko povzema določbe 28c (C) Šeste smernice, določa pa izjemo od siceršnjega obdavčevanja storitev pri prevozu blaga v državah članicah Skupnosti in med njimi.

Komentar k 2. odstavku 49.člena tega zakona:

Pri mednarodnem zračnem in pomorskem prevozu se šteje, da se prevoz izven slovenskega davčnega območja začne in zaključi s potnikovim prestopom carinske kontrolne točke pri odhodu oziroma prihodu. Šteje se, da so storitve mednarodnega potniškega zračnega in pomorskega prometa v celoti opravljene zunaj območja Slovenije in se od njih ne obračunava DDV.


[1]Točka (10) dela B Priloge X (Transakcije, ki jih države članice lahko še naprej oproščajo davka): prevoz potnikov in blaga, kot so prtljaga in motorna vozila, ki spremljajo potnike in opravljanje storitev v zvezi s prevozom potnikov sta oproščena samo, če je prevoz oproščen.