Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 55. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

V skladu s tem členom se DDV ne plačuje od storitev, ki jih opravijo posredniki, ki delujejo v imenu in za račun druge osebe, če so te storitve del transakcij, ki so oproščene plačila DDV na podlagi 52. do 54. člena zakona ali transakcij, opravljenih zunaj Skupnosti.

Oprostitev pa se ne nanaša na storitve potovalnih agentov, ki delujejo v imenu in za račun potnikov za storitve, ki se opravijo v drugih državah članicah.

Rešitve so povzete iz 14. točke 31. člena prejšnjega zakona in ne pomenijo vsebinskih sprememb.

II.b Komentar avtorice

Oprostitve za storitve, ki jih opravijo posredniki so vključene v 153. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

Komentar k celotnemu 55. členu tega zakona:

Izročitev blaga posredniku, ki deluje v imenu in za račun druge osebe, če so njegove storitve del transakcij iz 52. do 54. člena ZDDV-1 (oprostitve pri izvozu), ne predstavlja obdavčljivega prometa, saj posrednik le organizira izvoz in praviloma ni naveden na enotni upravni listini.

Ločimo prodajne in nakupne posredniške provizije. Prodajno provizijo zaračuna posrednik prodajalcu (tuji osebi ali domačemu izvozniku), nakupno provizijo pa zaračuna kupcu, ki je lahko ravno tako tujec ali domači uvoznik.

Posrednik ne obračuna DDV od svojih posredniških storitev skladno s 1. odstavkom 55. člena ZDDV-1, če blago ni uvoženo v Slovenijo (npr. tranzit ali prodaja na drugih območjih) ali je izvoženo iz Slovenije.