Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 64. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

V tem členu je določeno izjemno pravilo, ki se nanaša na odbitek DDV, ki je vključen v ceni novega prevoznega sredstva in se nanaša na davčnega zavezanca, ki priložnostno dobavi novo prevozno sredstvo v drugo državo članico. Pri takšni dobavi si davčni zavezanec DDV lahko odbije do zneska, ki ne sme presegati davka, ki bi ga moral plačati, če dobava ne bi bila oproščena plačila DDV.

Člen povzema določbe 40.a člena prejšnjega zakona in je redakcijsko popravljen.

II.b Komentar avtorice

To področje je v Direktivi Sveta 2006/112/ES obravnavano v 172. členu.

S 64. členom je določena pravica do odbitka vstopnega DDV za davčne zavezance, ki občasno dobavijo novo prevozno sredstvo v drugo državo članico, s čimer je preprečeno kopičenje davčnih obveznosti v njihovih stroških. Določba je povezana s 5. členom ZDDV-1, ki določa, da je davčni zavezanec tudi vsaka oseba, ki občasno dobavi novo prevozno sredstvo v drugo državo članico. V tem primeru ima prodajalec pravico, da odbije DDV, ki ga je plačal ob pridobitvi prevoznega sredstva, in sicer do zneska, ki ne sme presegati davka, ki bi ga moral plačati, če dobava ne bi bila oproščena plačila DDV. Pravico do odbitka pridobi ob dobavi novega prevoznega sredstva.

Nova prevozna sredstva se obdavčujejo v skladu z načelom namembne države. To načelo se upošteva pri vseh osebah, ki dobavijo novo prevozno sredstvo, in ne le pri davčnih zavezancih, ki so identificirani za namene DDV. V skladu s 5. členom tega zakona je vsaka oseba, ki občasno dobavi novo prevozno sredstvo pod pogoji iz 2. točke 46. člena ZDDV-1, davčni zavezanec. Ko oseba nabavi novo prevozno sredstvo, je v ceno vključen tudi DDV, ki ga mora plačati. Če le-ta takšno novo prevozno sredstvo dobavi v drugo državo članico, ima pravico do odbitka vstopnega DDV, ki ga je plačala pri nabavi tega prevoznega sredstva. V 64. členu tega zakona je določena tudi omejitev pravice do odbitka vstopnega DDV, saj se sme odbiti vstopni DDV le v višini davka, ki bi bil obračunan od dobave tega novega prevoznega sredstva, če dobava ne bi bila oproščena.