Natisnjeno s strani Racunovodja.com
E-Seminarji >> (Arhiv) DDV Sestavljenka (od 27.06.2007 do 31.12.07) >> IX. ODBITEK DDV >> IX. 2. Vračilo DDV >> 75. člen ZDDV-1- Vračilo DDV v potniškem prometu >>

II. Komentarji

II.a Komentar k75. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

S tem členom so predpisani pogoji za uveljavljanje vračila DDV v potniškem prometu v skladu z 52. členom zakona. Tuja fizična oseba, ki nima prebivališča v Skupnosti, ter kupi blago v Sloveniji in ga iznese v osebni prtljagi na območje izven Skupnosti lahko uveljavi vračilo plačanega davka na dodano vrednost. Iz pravice do vračila DDV so izvzeta mineralna olja, alkohol in alkoholne pijače ter tobačni izdelki.

II.b Komentar avtorice

75. člen ZDDV-1 določa pravico do vračila DDV tujim fizičnim osebam od blaga, ki ga nabavijo v Sloveniji, in ki ga v roku treh mesecev od dneva nakupa iznesejo iz Skupnosti (ne več iz Slovenije, kar je veljalo do vstopa v EU). Na področju vračila DDV tujim fizičnim osebam se je z vstopom Slovenije v EU zožil krog upravičencev, saj do vračila niso upravičene osebe, ki prebivajo na ozemlju Skupnosti. Pri prodaji fizičnim osebam – končnim potrošnikom je na ozemlju Skupnosti namreč uveljavljen sistem obdavčitve po načelu porekla in ne po načelu destinacije kot je to v primeru izvoza blaga.