Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 78. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

Ta člen določa obveznost prijavljanja za vsako osebo, ki začne opravljati dejavnost kot davčni zavezanec. Prijaviti mora tudi vsako spremembo in prenehanje opravljanja dejavnosti. Obveznost prijave se nanaša tudi na davčnega zavezanca ali pravno osebo, ki ni davčni zavezanec, in opravlja pridobitve blaga znotraj Skupnosti, če skupna vrednost pridobitve blaga tekom tekočega in tekom preteklega koledarskega leta preseže znesek 10.000 evrov oziroma opravlja pridobitve blaga znotraj Skupnosti, ki ne izpolnjujejo pogoje za oprostitev po 53. in 54. členu zakona. Navedene osebe se davčnemu organu prijavijo s predložitvijo zahtevka za izdajo identifikacijske številke.

V tem členu so povzete določbe prvega in drugega odstavka 58. člena prejšnjega zakona in ne pomenijo vsebinske spremembe, razen da davčni zavezanec že ob prijavi davčnemu organu predloži zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV.

II.b Komentar avtorice

V Direktivi Sveta 2006/112/ES je to področje obravnavano v 213. in 214. členu.

Komentar k prvemu odstavku 78. člena tega zakona:

Besedilo je povzeto po 22. členu Šeste direktive, po katerem mora vsak davčni zavezanec prijaviti davčnemu organu začetek, spremembo ali prenehanje opravljanja dejavnosti.

Komentar k drugemu odstavku 78. člena tega zakona:

Davčni zavezanec, ki izpolnjuje pogoje za obračunavanje in plačevanje DDV oziroma davčni zavezanec, ki se prostovoljno odloči za obračunavanje DDV, se je dolžan identificirati za namene DDV. Davčnemu organu je dolžan pravočasno predložiti zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV. Davčni zavezanec je identificiran za namene DDV s pridobitvijo identifikacijske številke za DDV.

Identifikacija za namene DDV pri davčnem zavezancu ali pravni osebi, ki ni davčni zavezanec se opravi s predložitvijo zahtevka za izdajo identifikacijske številke za DDV.

Komentar k tretjemu odstavku 78. člena tega zakona:

Za obdavčitev blaga znotraj Skupnosti praviloma velja načelo destinacije, zato mora davčni zavezanec, ki ne izpolnjuje pogojev za izjemo iz 2. odstavka 4. člena tega zakona davčnemu organu prijaviti tudi, da pridobiva blago znotraj Skupnosti, saj mora od tega blaga obračunati in plačati DDV.