Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 80. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

V tem členu je določeno prenehanje identifikacije za namene DDV. O prenehanju identifikacije za namene DDV odloči davčni organ po prejemu zahtevka davčnega zavezanca ali pa po uradni dolžnosti.

Člen povzema določbe 59.a člena prejšnjega zakona.

II.b Komentar avtorice

»Redni« davčni zavezanec je dolžan prijaviti tudi prenehanje identifikacije za namene DDV. Pred prenehanjem je dolžan obračunati in plačati DDV od vsega prometa, ki ga je opravil do dneva identifikacije za namene DDV in od zalog blaga, za katere je uveljavil odbitek vstopnega DDV. Poračunati pa je dolžan tudi davčne posledice pri nabavljenih osnovnih sredstvih (pri opredemetenih osnovnih sredstvih in nepremičninah) skladno s pravili ZDDV-1. Po prijavi prenehanja mu davčni organ izda odločbo o prenehanju opravljanja dejavnosti.

Davčni organ lahko odloči o prenehanju identifikacije po uradni dolžnosti v primeru, ko davčni zavezanec v šestmesečnem obdobju ne predloži davčnega obračuna. Po podatkih Davčne uprave Republike Slovenije narašča število davčnih zavezancev, ki prenehajo oddajati obračune DDV. Davčni organ izbriše po uradni dolžnosti tudi zavezance, ki zaradi različnih razlogov prenehajo z dejavnostjo, ne zahtevajo pa izbrisa iz registra identificiranih zavezancev za DDV.