Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 83. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

Ta člen predpisuje poenostavljene račune v primerih, ko davčni zavezanec izda račun drugim osebam kot osebam navedenim v 81. členu tega zakona. Predpisani so minimalni podatki, ki se zahtevajo pri izdaji računa drugim osebam. V primeru, ko davčni zavezanec izda račun za opravljeno dobavo blaga ali storitev, za katero je predpisana oprostitev plačila DDV, je dodano še sklicevanje na Šesto direktivo, podobno kot je to določeno v 82. členu tega zakona.

V tem členu so povzete določbe 35. člena prejšnjega zakona s tem, da je dodan nov podatek o količini in vrsti blaga oziroma obsegu in vrsti storitve.

II.b Komentar avtorice

V Direktivi Sveta 2006/112/ES je to področje obravnavano v 226., 228., 229., 238. členu.

Davčni zavezanci, ki izdajajo račune na ozemlju Slovenije drugim osebam kot so davčni zavezanci in pravne osebe, ki niso davčni zavezanci (npr. končnim potrošnikom) so dolžni po novem na teh poenostavljenih računih vključiti tudi podatek o količini in vrsti blaga oziroma obsegu in vrsti storitev. Dodatni podatek praviloma ne pomeni dodatne obveznosti za davčne zavezance (če ne gledamo le z vidika DDV-ja), saj je bilo potrebno te podatke do sedaj navajati že z vidika varstva potrošnikov, da je bilo potrošnikom omogočeno preverjanje pravilnosti zaračunanega zneska glede na kakovost in količino kupljenega blaga oziroma storitev. Davčni zavezanec, ki izdaja račune v skladu s 83. členom ZDDV-1 prek registrske blagajne, lahko podatek o količini in vrsti dobavljenega blaga oziroma obsegu in vrsti opravljenih storitev zagotovi tako, da navede opis skupine blaga, vendar mora v tem primeru kupcu blaga omogočiti, da preveri pravilnost zaračunanega zneska glede na količino in vrsto dobavljenega blaga.