Natisnjeno s strani Racunovodja.com
E-Seminarji >> (Arhiv) DDV Sestavljenka (od 27.06.2007 do 31.12.07) >> X. OBVEZNOSTI DAVČNIH ZAVEZANCEV IN DOLOČENIH OSEB, KI NISO DAVČNI ZAVEZANCI >> X. 3. Izdaja računov >> 84. člen ZDDV-1- Posebne določbe >>

II. Komentarji

Kazalo

II.a Komentar k 84. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

Ta člen prepisuje posebne določbe glede izdaje računa in načina izdaje in pošiljanja računov v elektronski obliki. Glede na uvedbo evra s 1. januarjem 2007 mora biti znesek DDV, ki ga je treba plačati, izražen v evrih. Glede pošiljanja računov v elektronski obliki je dodan nov četrti odstavek, ki omogoča pošiljanje računov preko EDI, saj je pošiljanje oziroma sprejemanje elektronskih računov preko EDI po Šesti direktivi obvezujoč.

V tem členu so povzete določbe 35.a člena prejšnjega zakona. Prejšnji tretji odstavek 35.a člena ZDDV je prenesen v 12. točko 82. člena zakona.

II.b Komentar avtorice

Pravno podlago za posebne določbe v Direktivi Sveta 2006/112/ES najdemo v členih 221., 230.-237. členu.

Kupcu oziroma naročniku ni naloženo, da mora zadržati izdani račun neposredno po odhodu iz prodajalne ali drugega poslovnega prostora in ga na zahtevo predložiti pooblaščeni osebi davčnega oziroma tržnega organa.

84. člen ZDDV-1 določa tudi nekatera pravila za izdajo elektronskega računa. Določbe glede izdaje elektronskega računa so povzete po členu 22 (3)(c) Šeste direktive. Račun se lahko izda v elektronski obliki v skladu s predpisi, ki določajo elektronsko poslovanje, vendar morajo biti ob tem izpolnjeni zakonski pogoji iz 84. člena ZDDV-1.