Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 89. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

S tem členom se predpisano davčno obdobje, ki je v splošnem koledarski mesec, v določenih primerih glede na višino doseženega prometa blaga oziroma storitev, pa tudi koledarsko trimesečje. Zaradi uvedbe evra je prilagojen znesek vrednostnega limita za določitev trimesečnega davčnega obdobja.

Za davčne zavezance, ki šele začenjajo opravljati dejavnost, je v prvih 12 mesecih predpisano davčno obdobje koledarski mesec.

Neodvisno od vrednostnih limitov se pretežni izvozniki in davčni zavezanci, ki pretežno dobavljajo blago v druge države članice, lahko odločijo za enomesečno davčno obdobje, če o tem obvestijo davčni organ. Vrednostni limit za davčne zavezance, ki nimajo sedeža v Sloveniji, ne velja. Zanje je v vsakem primeru predpisano davčno obdobje koledarski mesec.

II.b Komentar avtorice

Določbe 89. člena ZDDV-1 so povzete iz 36. člena prejšnjega Zakona o DDV (pravila glede možnosti izbire davčnih obdobij v posameznih državah članicah so določena v 22 (4) (a) členu Šeste direktive).

Komentar k tretjemu odstavku 89. člena tega zakona:

Za prvih (začetnih) 12 mesecev opravljanja obdavčljive dejavnosti je predpisano mesečno davčno obdobje, ne glede na predviden obseg prometa. Ta ukrep omogoča hitrejše odkrivanje in lažje preprečevanje sistemskih utaj DDV, zlasti v Skupnosti. V praksi so se že precejkrat pojavili primeri goljufij, v katerih so davčni zavezanci po nekaj opravljenih goljufivih transakcijah izginili, da jih davčni organi ne bi odkrili. V teh primerih predstavlja namreč trimesečno davčno obdobje že dovolj časa za izvedbo njihovih goljufivih namer.

Komentar k šestemu odstavku 89. člena tega zakona:

Davčni zavezanci – pretežni izvozniki oziroma tisti, ki pretežno dobavljajo blago znotraj Skupnosti, katerih davčno obdobje bi v skladu s splošnimi načeli moralo biti koledarsko trimesečje, se lahko odločijo za mesečno obračunavanje DDV.