Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 92. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

Ta člen določa obdobje poročanja ter rok in način predložitve rekapitulacijskega poročila. Davčni zavezanec mora sestaviti rekapitulacijsko poročilo za vsako koledarsko trimesečje in ga predložiti davčnemu organu do 10. dne drugega meseca, ki sledi koledarskemu trimesečju. Predložitev rekapitulacijskega poročila je predpisana le[1] v elektronski obliki.

Člen povezama določbe drugega odstavka 39.a člena prejšnjega zakona in določbe drugega, četrtega in petega odstavka 39.b člena prejšnjega zakona.

II.b Komentar avtorice

Pravna podlaga za določitev pravil v zvezi z rekapitulacijskim poročilom je vključena v 262.-271. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

Z namenom izvajanja nadzora nad pravilnostjo obračunavanja in plačevanja DDV v prometu med državami članicami EU je potrebna administrativna obveznost za davčne zavezance, ki nadomešča vlaganje carinskih deklaracij. Davčni zavezanci, ki so identificirani za namene DDV in dobavljajo blago v druge države članice EU, morajo poleg rednih obračunov DDV vsake tri mesece svojemu davčnemu organu predložiti podatke o opravljenih dobavah v druge države članice EU. Te podatke pristojni davčni organ v skladu z Uredbo Sveta 218/92 izmenjuje z davčnimi organi drugih držav članic in vzpostavlja podatkovno bazo, ki omogoča odkrivanje nepravilnosti pri obračunavanju DDV v prometu med državami članicami EU.


[1]Iz zakonskega teksta ne razberemo, da bi bila oddaja rekapitulacijskega poročila možna le v elektronski obliki, saj je zapisano, da sme davčni zavezanec oddati to poročilo tudi v elektronski obliki.