Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 93. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

V tem členu je urejena obdavčitev za blago, ki se v Slovenijo uvaža iz tretjih ozemelj oziroma izvaža iz Slovenije na eno od tretjih ozemelj. Davčni zavezanec mora izpeljati vse formalnosti v zvezi z uvozom oziroma izvozom blaga pri pristojnem carinskem organu. Ta carinski organ je pristojen, da v primeru uvoza obračuna uvozni DDV oziroma da potrdi izvozno dokumentacijo, ki davčnemu zavezancu služi kot dokazilo o tem, da je bilo blago izvoženo in da zato ni bil dolžan obračunati DDV od tega blaga.

Člen povzema določbe 32.a člena prejšnjega zakona.

II.b Komentar avtorice

Pravna podlaga za določitev pravil v zvezi z obveznostmi nekaterih transakcij pri uvozu in izvozu je vključena v 274.-280. členu Direktive Sveta 2006/112/ES (33.a člen Šeste direktive).

Kot »tretja ozemlja« so opredeljeni tisti deli državnih ozemelj držav članic, ki ne tvorijo davčnega območja Skupnosti, zato se promet blaga med državo članico in temi ozemlji obravnava kot uvoz oziroma kot izvoz blaga. To pomeni, da mora zavezanec izpeljati vse formalnosti v zvezi z uvozom oziroma izvozom blaga pri pristojnem carinskem organu. Ta carinski organ je pristojen, da v primeru uvoza obračuna uvozni DDV oziroma da potrdi izvozno dokumentacijo, ki davčnemu zavezancu služi kot dokazilo o tem, da je bilo blago izvoženo in da zato ni bil dolžan obračunati DDV od tega blaga. Pri vseh transakcijah uvoza in izvoza blaga na področju tretjih ozemelj se opravljajo carinske formalnosti pri pristojnem carinskem organu v skladu z evropskimi carinskimi predpisi, ki urejajo uvoz in izvoz blaga na carinsko območje Skupnosti.