Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 95. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

S 95. členom se ureja posebna shema uveljavljanja vračila dela DDV za osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost iz drugega odstavka 94. člena tega zakona. In sicer se določa, da ima davčni zavezanec iz drugega odstavka 94. člena tega zakona, torej predstavnik kmečkega gospodinjstva, v primeru dobave blaga in storitev, ki so rezultat osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti iz drugega odstavka 94. člena, pravico do pavšalnega nadomestila, kadar dobavlja blago in storitve davčnim zavezancem, ki morajo plačevati DDV po naših predpisih. Taki kupci so upravičencem do pavšalnega nadomestila dolžni na odkupno vrednost blaga ali storitve obračunati še 4 % pavšalnega nadomestila. To dodatno plačilo pa se jim priznava kot odbitek DDV. Za pridobitev pravice do pavšalnega nadomestila mora dobavitelj pridobiti dovoljenje davčnega organa. Določba mu tudi nalaga obveznost letnega poročanja o obsegu prometa, za katerega je pridobil pavšalno nadomestilo. Za izvajanje določbe minister izda podrobnejši predpis.

II.b Komentar avtorice

Pravna podlaga za določitev pravil za skupno pavšalno ureditev za kmete je vključena v 295.-305. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

Obračun pavšalnega nadomestila pomeni, da imajo kmetje, ki se prijavijo na davčnem uradu kot upravičenci za pavšalno nadomestilo, pravico do pavšalnega nadomestila v primeru, kadar prodajajo svoje blago ali storitve naprej v sistem DDV. S takšno obravnavo se želi spodbuditi tudi povečanje deleža tržnosti kmetijskih pridelkov.