Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 96. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

Za zagotovitev enake obravnave davčnih zavezancev za DDV znotraj Evropske unije, kot zahteva enotni pravni red Evropske unije, je v 96. členu davčnim zavezancem za dobavo kmetijskih pridelkov in storitev v okviru njihove osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti v Sloveniji dana možnost, da uveljavijo pravico do 4 % pavšalnega nadomestila tudi v primeru dobave blaga davčnim zavezancem v drugo državo članico ali davčnim zavezancem, ki so identificirani za namene DDV v drugih državah članicah EU. Tudi v tem primeru morajo davčni zavezanci najprej pridobiti dovoljenje davčnega organa. Prav tako so tudi za ta promet dolžni letno poročati. Kupci blaga ali storitev pa imajo v primeru takega prometa pravico do vračila pavšalnega nadomestila na način, kot se izvaja vračilo DDV davčnim zavezancem, ki nimajo sedeža v Sloveniji. Za izvajanje določbe minister izda podrobnejši predpis.

II.b Komentar avtorice

Pravna podlaga za določitev pravil za skupno pavšalno ureditev za kmete je vključena v 295.-305. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

Zaradi določbe 96. člena ZDDV-1 lahko »kmetje pavšalisti« ob dobavah kmetijskih in gozdarskih pridelkov znotraj Skupnosti in opravljenih kmetijskih in gozdarskih storitvah, če jih dobavijo oziroma jih opravijo davčnim zavezancem iz drugih držav članic, zaračunajo dodatne 4 % odkupne vrednosti (pavšalno nadomestilo). Kupci, ki jim »kmetje pavšalisti« dodatno zaračunajo pavšalno nadomestilo, imajo pravico do zahtevka za povračilo v Sloveniji plačanega pavšalnega nadomestila. Za tuje davčne zavezance se pri povračilu v Sloveniji plačanega pavšalnega nadomestila uporabljajo splošna pravila za vračilo DDV tujim davčnim zavezancem.