Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 98. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

Ta člen določa davčno osnovo, od katere plačujejo DDV potovalne agencije, ki obračunavajo DDV po posebni ureditvi.

DDV se plačuje od razlike v ceni (med celotnim zneskom, brez DDV, ki ga plača potnik in dejanskimi stroški za blago in storitve, ki jih zagotavljajo drugi davčni zavezanci, če je neposredni uporabnik teh transakcij potnik).

Ta člen povzema rešitve iz tretjega odstavka 47. člena prejšnjega zakona.

II.b Komentar avtorice

Pravna podlaga za določitev posebne ureditve za potovalne agente v ZDDV-1 je vključena v 306.-310. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

Potovalna agencija, ki deluje v svojem imenu uporablja posebno ureditev, če pri zagotavljanju potovalnih zmogljivosti uporablja dobave blaga ali storitev drugih davčnih zavezancev. Takšno poslovanje spremlja obračun DDV od razlike v ceni. Potovalna agencija v tem primeru obračuna DDV od zneska, ki predstavlja razliko med celotnim zneskom, ki ga plača potnik (v katerega ni vključen DDV), in dejanskimi stroški potovalne agencije za storitve, ki jih opravijo drugi davčni zavezanci, če je neposredni uporabnik teh storitev potnik.

Potovalna agencija, ki posluje v tujem imenu in za tuj račun uporablja drugačno davčno obravnavo. V davčno osnovo ne vključi zneskov, ki jih prejme od svojega naročnika kot povračilo za izdatke, ki jih je plačala v imenu in za račun naročnika in jih vodi v svojem knjigovodstvu kot prehodne postavke. Pri tem mora zagotoviti dokazila o dejanskem znesku teh izdatkov in ne sme odbiti morebiti zaračunanega DDV od teh transakcij.