Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 99. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

Ta člen določa, da se od dobav blaga oz. storitev drugih davčnih zavezancev, ki so za potovalne agencije opravljene izven Skupnosti, ne plačuje DDV. V primeru, da je del teh transakcij opravljen znotraj Skupnosti, se navedena davčna oprostitev ne nanaša na ta del transakcij.

Ta člen povzema rešitve iz četrtega odstavka 47. člena prejšnjega zakona.

II.b Komentar avtorice

Pravna podlaga za določitev posebne ureditve za potovalne agente v ZDDV-1 je vključena v 306.-310. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

Če so storitve, ki jih potovalna agencija zaupa drugim davčnim zavezancem, opravljene izven Slovenije, se šteje, da je potovalna agencija opravila storitev, oproščeno plačila DDV v skladu s 55. členom tega zakona (prej: 6. točko prvega odstavka 31. člena ZDDV-1). Če so te storitve deloma opravljene v Sloveniji in deloma izven nje, je plačila DDV oproščen le tisti del storitev potovalne agencije, ki se nanaša na storitve, opravljene izven Slovenije. Pomembno je poudariti, da potovalna agencija nima pravice do odbitka vstopnega DDV niti do vračila DDV, ki ji ga zaračunajo drugi davčni zavezanci iz drugih držav članic EU od transakcij, ki so jih nudili neposredno potniku.