Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 100. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

V tem členu je določeno, da potovalne agencije, ki obračunavajo DDV po posebni ureditvi, nimajo pravice do odbitka DDV, niti do vračila DDV, ki jim ga zaračunajo drugi davčni zavezanci v zvezi z dobavami blaga in storitev, ki so v neposredno korist potnika.

Ta člen povzema rešitve iz petega odstavka 47. člena prejšnjega zakona.

II.b Komentar avtorice

Pravna podlaga za določitev posebne ureditve za potovalne agente v ZDDV-1 je vključena v 306.-310. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

Potovalna agencija nima pravice do odbitka vstopnega DDV niti do vračila DDV, ki ji ga zaračunajo drugi davčni zavezanci iz drugih držav članic EU od storitev, ki so jih opravili neposredno potniku. V besedilu ZDDV-1 in besedilu podzakonskega akta nismo zasledili, da potovalni agenciji, ki obračunava DDV po 98. členu ZDDV-1, na računu ni potrebno zapisati podatka o davčni osnovi in znesku obračunanega DDV. Praviloma potovalna agencija na dan izdaje računa še nima podatka o znesku vseh računov za opravljene storitve (predvidevamo, da sme zapisati podatek o DDV, izračunanega na podlagi svoje kalkulacije vrednosti potovanja glede na to, da točnih podatkov na dan izdaje računa še nima), poleg tega pa bi z navajanjem davčne osnove in obračunanega DDV razkrivala svojo razliko v ceni in kalkulacijo ceno, kar pa dvomimo, da je namen posebne davčne obravnave za potovalne agencije, ki obračunava DDV od dosežene razlike v ceni.