Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 101. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

V tem členu so za namene posebne ureditve, ki je predvidena za rabljeno blago, umetniške predmete, zbirke in starine, opredeljene definicije ”rabljenega blaga”, ”umetniških predmetov”, ”zbirk”, ”starin”, ”plemenitih kovin”, ”dragega kamenja”, ”obdavčljivega preprodajalca”, ”organizatorja prodaje na javni dražbi” in ”principala organizatorja prodaje na javni dražbi”.

Kaj šteje za umetniške predmete, zbirke in starine, je navedeno v Prilogi III zakona.

Ta člen povzema rešitve iz 48. člena prejšnjega zakona. Po novem so le, zaradi večje preglednosti, umetniški predmeti, na katere se nanaša posebna ureditev, vključeni v Prilogo k zakonu, in ne več v člen zakona.

II.b Komentar avtorice

Pravna podlaga za določitev posebne ureditve za rabljeno blago, umetniške predmete, zbirke in starine v ZDDV-1 je vključena v 311. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

Promet rabljenega blaga, umetniških predmetov, zbirk in starin je lahko obdavčen na dva načina:

  • po splošnem (bruto) načelu, ki je uporabljeno praviloma takrat, kadar s temi predmeti trgujejo davčni zavezanci, ki obračunavajo DDV in si ga priznavajo kot vstopnega;
  • po posebni ureditvi, kadar so prodajalci teh predmetov končni potrošniki ali osebe, ki prodajajo te predmete po ceni z DDV, ki ga ob nabavi niso mogli uveljaviti kot vstopnega.

Posebnega postopka obdavčevanja v zvezi z dejavnostjo, ki se nanaša na prodajo rabljenega blaga, umetniških predmetov, zbirk in starin se lahko poslužujejo preprodajalci, ki pridobivajo in prodajajo navedeno blago na način, določen v ZDDV-1. Davčno osnovo za promet navedenega blaga, ki ga opravi preprodajalec, predstavlja ustvarjena razlika med prodajno in nabavno ceno preprodajalca, zmanjšana za DDV od te razlike (t.im. margin-schemes). Če je nabavna cena večja od prodajne cene zadevnega blaga, se šteje, da je davčna osnova enaka 0.