Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 102. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

V tem členu je določeno, da se od dobav rabljenega blaga, umetniških predmetov, zbirk in starin, ki jih opravijo preprodajalci, obračunava DDV po posebni ureditvi, to je od ustvarjene razlike v ceni. Iz posebne ureditve so izključene dobave novih prevoznih sredstev v drugo državo članico.

Ta člen povzema rešitve iz prvega odstavka 48. člena prejšnjega zakona in tretjega odstavka 52. a člena prejšnjega zakona.

II.b Komentar avtorice

Pravna podlaga za določitev posebne ureditve za obdavčljive preprodajalce v ZDDV-1 je vključena v 312.-332. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

V 102. členu ZDDV-1 je določeno, da se za dobave rabljenega blaga, umetniških predmetov, zbirk in starin, ki jih opravijo obdavčljivi preprodajalci, uporablja posebna ureditev. Davčna osnova je v takšnem primeru razlika v ceni, ki jo doseže obdavčljivi preprodajalec v skladu s posebno ureditvijo. Obdavčljivi preprodajalec lahko uporablja posebno ureditev, če mu je to blago v Skupnosti dobavila ena od oseb, ki so zapisane v 103. členu ZDDV-1.

Upoštevati pa moramo še določila 106. člena ZDDV-1, s katerimi je določeno, da lahko obdavčljivi preprodajalec uporablja splošno ureditev za vsako dobavo, za katero velja posebna ureditev. Uporaba posebne ureditve torej ni obvezujoča. Obdavčljivi preprodajalec, ki uporablja splošno in posebno ureditev, je dolžan v svojem knjigovodstvu ločeno izkazovati transakcije za vsako ureditev posebej.