Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 103. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

Ta člen določa, od katerih oseb morajo biti umetniški predmeti, zbirke in starine pridobljeni, da se v zvezi z dobavami tega blaga obračuna DDV po posebni ureditvi.

Ta člen povzema rešitve iz sedmega odstavka 48. člena prejšnjega zakona.

II.b Komentar avtorice

Pravna podlaga za določitev posebne ureditve za obdavčljive preprodajalce v ZDDV-1 je vključena v 312.-332. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

V 103. členu ZDDV-1 je določeno, kateri so pogoji za uporabo posebne ureditve. Obdavčljivi preprodajalec ne more uporabljati posebne ureditve, če ne nabavi blaga v Skupnosti od ene izmed oseb, ki so navedene v tem členu. Pri tem upoštevajmo še določila 105. člena ZDDV-1, iz katerih lahko razberemo, da se sme obdavčljivi preprodajalec odločiti, da bo obračunaval DDV od dosežene razlike v ceni tudi od transakcij, ki so omenjene v tem členu (dobav umetniških predmetov, zbirk ali starin, ki jih uvozi sam; dobav umetniških predmetov, ki mu jih dobavijo njihovi avtorji ali njihovi pravni nasledniki; dobav umetniških predmetov, ki mu jih dobavijo drugi davčni zavezanci, ki niso obdavčljivi preprodajalci, če je bila dobava obdavčena po nižji stopnji DDV). Slednjo razširitev obdavčitve po posebni ureditvi je dolžan obdavčljivi preprodajalec prijaviti davčnemu organu. S prijavo sporoči, da bo pri obdavčitvi teh transakcij uporabljal posebno ureditev.