Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 104. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

Ta člen določa davčno osnovo za dobave umetniških predmetov, zbirk in starin, od katerih se obračunava DDV po posebni ureditvi.

DDV se plačuje od razlike v ceni (med prodajno ceno, ki jo zaračuna obdavčljivi preprodajalec za blago in nabavno ceno).

Ta člen povzema rešitve iz 49. člena prejšnjega zakona.

II.b Komentar avtorice

Pravna podlaga za določitev posebne ureditve za obdavčljive preprodajalce v ZDDV-1 je vključena v 312.-332. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

Z izrazom prodajna cena je mišljeno celotno plačilo, ki ga je ali ga bo obdavčljivi preprodajalec prejel od kupca ali tretje osebe, vključno s subvencijami, neposredno povezanimi s tem prometom, davki in vsemi drugimi dajatvami, provizijami, stroški embaliranja, prevoza in zavarovanja, ki jih preprodajalec zaračuna kupcu, vključno z DDV (razen zneskov iz točke c) 6. odstavka 36. člena ZDDV-1).

Kot nabavna cena je mišljeno celotno plačilo, ki ga je ali ga bo prejela oseba iz 103. člena ZDDV-1 od obdavčljivega preprodajalca.

Izračun davčne osnove lahko ponazorimo s tole enačbo, kjer pomenita uporabljeni kratici:

PC = prodajna cena in

NC = nabavna cena.

davčna osnova= (PC - NC) - (PC - NC)* stopnja DDV / (100 + stopnja DDV)

Preprodajalec, ki obračunava DDV od dosežene razlike v ceni v skladu z 104. členom ZDDV-1, nima pravice do odbitka vstopnega DDV, kar je določeno v 108. členu ZDDV-1. Na izdanih računih ne sme izkazovati obračunanega DDV, če uporabi posebno ureditev.

V praksi se najpogosteje uporablja poseben postopek obdavčenja pri prometu rabljenih vozil, kjer pa smo dolžni upoštevati tudi določila Zakona o davkih na motorna vozila.