Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 105. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

Člen (opcijsko) predvideva uporabo posebne ureditve tudi v primeru dobav umetniških predmetov, zbirk ali starin, ki jih preprodajalec uvozi sam, dobav umetniških predmetov, ki jih pridobi od avtorjev ali pravnih naslednikov in v primeru dobav umetniških predmetov, ki jih preprodajalec pridobi po nižji stopnji od davčnega zavezanca, ki ni preprodajalec.

Ta člen povzema rešitve iz 50. člena prejšnjega zakona.

II.b Komentar avtorice

Pravna podlaga za določitev posebne ureditve za obdavčljive preprodajalce v ZDDV-1 je vključena v 312.-332. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

Obdavčljivi preprodajalec lahko uporabi obdavčitev po posebni ureditvi, če nabavi blago v Skupnosti od ene izmed oseb, ki so navedene 103. členu ZDDV-1. V zvezi z obdavčitvijo pri dobavi rabljenega blaga, umetniških predmetov, zbirk in starin pa upoštevamo še določila 105. člena ZDDV-1, iz katerih lahko razberemo, da se sme obdavčljivi preprodajalec odločiti, da bo obračunaval DDV od dosežene razlike v ceni tudi od transakcij, ki so omenjene v tem členu (dobav umetniških predmetov, zbirk ali starin, ki jih uvozi sam; dobav umetniških predmetov, ki mu jih dobavijo njihovi avtorji ali njihovi pravni nasledniki; dobav umetniških predmetov, ki mu jih dobavijo drugi davčni zavezanci, ki niso obdavčljivi preprodajalci, če je bila dobava obdavčena po nižji stopnji DDV). Slednjo razširitev obdavčitve po posebni ureditvi je dolžan obdavčljivi preprodajalec prijaviti davčnemu organu.