Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 106. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

Ta člen omogoča preprodajalcu, da od dobav rabljenega blaga, umetniških predmetov, zbirk in starin, obračunava DDV po splošni ureditvi (in ne po posebni ureditvi). Če se tako odloči, ima preprodajalec pravico do odbitka vstopnega DDV, ki mu je bil zaračunan oz. ga je plačal pri nakupu oz. uvozu tega blaga. Preprodajalec, ki obračunava DDV po splošni ureditvi, odbije vstopni DDV takrat, ko opravi promet s tem blagom.

II.b Komentar avtorice

Pravna podlaga za določitev posebne ureditve za obdavčljive preprodajalce v ZDDV-1 je vključena v 312.-332. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

Iz tega člena zakona izhaja, da lahko obdavčljivi preprodajalec izbira med splošnim postopkom obdavčitve (splošno ureditvijo) in med posebnim postopkom, ki ga lahko uporabi, če izpolnjuje predpisane pogoje (103. člen ZDDV-1). Kadar izbere obdavčitev po posebni ureditvi, mora vedno uporabiti splošno stopnjo obdavčitve (nižja stopnja obdavčitve iz 2. odstavka 41. člena ZDDV-1 se ne uporablja pri obdavčitvi po posebni ureditvi). V zvezi z uporabo posebne ureditve pri obdavčitivi dobav iz 101. člena ZDDV-1 (rabljeno blago, umetniški predmeti, zbirke in starine) se upravičeno pojavlja dvom, ali je posebni postopek obdavčitve vedno uporaben, saj je v praksi dostikrat težko opredeliti višino nabavne cene tovrstnega blaga.