Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 111. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

Ta člen določa posebno ureditev obračunavanja in plačevanja DDV za dobave rabljenega blaga, umetniških predmetov, zbirk ali starin, ki jih opravi organizator prodaje na javni dražbi v svojem imenu in za račun oseb, ki so naštete v 112. členu zakona. DDV se pri tej posebni ureditvi obračuna od razlike v ceni, ki jo doseže organizator prodaje na javni dražbi. Ta ureditev se ne uporablja za dobavo novih prevoznih sredstev, ki je opravljena pod pogoji, v zvezi s katerimi je v 46. členu zakona določena oprostitev plačila DDV.

Ta člen povzema rešitve iz prvega odstavka 51. člena prej veljavnega zakona.

II.b Komentar avtorice

Pravna podlaga za določitev posebne ureditve za prodajo na javni dražbi v ZDDV-1 je vključena v 333-341. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

Pri prometu blaga na javni dražbi predstavlja davčno osnovo ustvarjena razlika med ceno, doseženo na javni dražbi in zneskom, ki ga je plačal dražitelj principalu za opravljen promet blaga in zneskom DDV, ki ga je dolžan plačati dražitelj za svojo provizijo. Pogoji za uporabo posebne ureditve, po kateri se DDV od prodaje rabljenega blaga, umetniških predmetov, zbirk in starin na javni dražbi obračunava od razlike v ceni, so zapisani v 112. členu ZDDV-1.