Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 118. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

V tem členu je podana definicija investicijskega zlata, ki se obdavčuje po posebni ureditvi za investicijsko zlato. Med investicijsko zlato se uvršča zlato v obliki palic ali ploščic s predpisano maso in zlati kovanci, ki izpolnjujejo predpisane pogoje in se ne prodajajo v zbirateljske namene.

S tem členom je povzeta določba 52. b člena prejšnjega zakona in ne pomeni nikakršnih vsebinskih sprememb.

II.b Komentar avtorice

Pravna podlaga za določitev posebne ureditve za investicijsko zlato v ZDDV-1 je vključena v 344-356. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

Obravnavani 118. do 122. členi tega zakona določajo posebno ureditev oziroma pravila za obdavčevanje investicijskega zlata, ki vključuje tudi zlato, ki ima takšne lastnosti, da ga tržni udeleženci lahko uporabljajo v investicijske namene.

V 118. členu je podana definicija investicijskega zlata, 119. člen pa določena oprostitev transakcij z investicijskim zlatom. Davčna oprostitev po splošnih načelih ne dovoljuje odbitka vstopnega DDV, zato se z 121. členom daje davčnemu zavezancu pravica do odbitka vstopnega DDV za nabavljeno investicijsko zlato ali drugo zlato, ki ga kasneje predela v investicijsko zlato ter za storitve v zvezi z investicijskim zlatom.