Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 120. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

V tem členu je predpisana možnost izbire za obdavčitev investicijskega zlata za davčne zavezance, ki proizvajajo investicijsko zlato ali predelujejo kakršnokoli zlato v investicijsko zlato oziroma za davčne zavezance, ki v okviru svoje dejavnosti običajno dobavljajo zlato drugemu davčnemu zavezancu za industrijske namene. V primerih, ko se dobavitelj odloči za obdavčitev, ima pravico do izbire za obdavčitev tudi posrednik.

S tem členom so povzeta določbe 52. d člena prejšnjega zakona in ne pomenijo nikakršnih vsebinskih sprememb.

II.b Komentar avtorice

Pravna podlaga za določitev posebne ureditve za investicijsko zlato v ZDDV-1 je vključena v 344-356. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

S posebno ureditvijo za obdavčitev investicijskega zlata je pod določenimi pogoji predpisana oprostitev plačila DDV za takšno zlato. Davčni zavezanci imajo pravico, da se odločijo, ali bodo svoje dobave obravnavali kot obdavčene dobave (velja za proizvajalce investicijskega zlata ali predelovalce zlata v investicijsko zlato, če dobavijo investicijsko zlato drugemu davčnemu zavezancu). V tem primeru lahko uveljavljajo tudi pravico do odbitka.