Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 123. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

V tem členu so podane definicije, ki se uporabljajo za posebno ureditev, ki jo uporabljajo davčni zavezanci, ki nimajo sedeža znotraj Skupnosti, in opravljajo elektronske storitve osebam, ki niso davčni zavezanci.

Davčni zavezanec, ki nima sedeža, je davčni zavezanec, ki ni zavezan k identifikaciji za namene DDV znotraj Skupnosti in nima niti sedeža niti poslovne enote znotraj Skupnosti.

Elektronske storitve in elektronsko opravljene storitve so storitve, kakor so opredeljene v točki k) prvega odstavka 29. člena zakona.

Država članica za identifikacijo je tista država članica, ki si jo davčni zavezanec, ki nima sedeža, izbere kot državo, v kateri bo izpolnjeval administrativne obveznosti po tej ureditvi. Čeprav tak davčni zavezanec opravlja elektronske storitve osebam v več državah članicah, se mu v drugih državah članicah ni potrebno identificirati za namene DDV.

Poseben obračun DDV je poročilo, v katerem so informacije o znesku davka, ki pripada posamezni državi.

S tem členom so povzete določbe 52.g člena prejšnjega zakona in ne pomenijo nikakršnih vsebinskih sprememb.

II.b Komentar avtorice

Pravna podlaga za določitev posebne ureditve za davčne zavezance, ki nimajo sedeža in ki opravljajo elektronske storitve za osebe, ki niso davčni zavezanci v ZDDV-1 je vključena v 357.-369. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

Storitve, ki so opravljene elektronsko, so v zakonu opredeljene kot tiste storitve, pri katerih mora DDV plačati naročnik storitve-davčni zavezanec, če gre za naročnika v drugi državi članici. Namen te ureditve je izenačiti položaj davčnih zavezancev, ki opravljajo elektronske storitve osebam, ki niso davčne zavezanke in imajo sedeže na območju Skupnosti, z izvajalci, ki nimajo sedežev na območju Skupnosti. Posebno ureditev uporabljajo davčni zavezanci, ki nimajo sedeža znotraj Skupnosti, in opravljajo elektronske storitve osebam iz držav članic, ki niso davčni zavezanci.