Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 125. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

V tem členu je določeno, da se mora davčni zavezanec, ki nima sedeža, prijaviti davčnemu organu, ki mu dodeli identifikacijsko številko in ga vključi v posebno evidenco. Predpisana je tudi vsebina prijave, ki jo mora davčni zavezanec davčnemu organu posredovati v elektronski obliki. Davčni organ o davčnih zavezancih, ki nimajo sedeža, in jim je dodeljena identifikacijska številka, vodi posebno evidenco.

S tem členom so povzete določbe 52.i člena prejšnjega zakona in ne pomenijo nikakršnih vsebinskih sprememb.

II.b Komentar avtorice

Pravna podlaga za določitev posebne ureditve za davčne zavezance, ki nimajo sedeža in ki opravljajo elektronske storitve za osebe, ki niso davčni zavezanci v ZDDV-1 je vključena v 357.-369. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

Neregistriranemu davčnemu zavezancu, izvajalcu s sedežem ali poslovno enoto izven EU, je omogočeno izpolnjevanje administrativnih obveznosti samo v Sloveniji, čeprav opravlja elektronske storitve osebam v več državah članicah. Davčnemu zavezancu se v nobeni drugi državi članici ni potrebno identificirati za namene DDV, če se identificira za namene DDV v Sloveniji. Če izbere Slovenijo, je davčnemu organu dolžan prijaviti, kdaj začne elektronsko opravljati storitve. Poleg tega je dolžan sporočiti, kdaj z dejavnostjo preneha ali jo spremeni tako, da ureditve ne more več uporabljati. Prijava, ki jo je dolžan posredovati ob začetku opravljanja elektronskih storitev, mora vsebovati predpisane podatke. Neregistriranemu davčnemu zavezancu davčni organ na osnovi posredovanih podatkov dodeli individualno številko.