Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 126. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

V tem členu so določeni primeri, zaradi katerih davčni organ davčnega zavezanca, ki nima sedeža, izključi iz posebne evidence in sicer, če davčni zavezanec, ki nima sedeža obvesti davčni organ, da ne opravlja več elektronskih storitev, ali če ne izpolnjuje zahtev za uporabo te ureditve ali krši pravila te ureditve oziroma, če davčni organ domneva, da ne opravlja več obdavčljivih dejavnosti.

S tem členom so povzete določbe 52.j člena prejšnjega zakona in ne pomenijo nikakršnih vsebinskih sprememb.

II.b Komentar avtorice

Pravna podlaga za določitev posebne ureditve za davčne zavezance, ki nimajo sedeža in ki opravljajo elektronske storitve za osebe, ki niso davčni zavezanci v ZDDV-1 je vključena v 357.-369. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

Če med koledarskim četrtletjem davčni zavezanec, ki nima sedeža in uporablja posebno ureditev, izpolni vsaj eno od meril za izključitev, država članica identifikacije izključi tega davčnega zavezanca, ki nima sedeža, iz posebne ureditve. V takšnih primerih se davčni zavezanec, ki nima sedeža, lahko izključi iz posebne ureditve kadarkoli v navedenem četrtletju. Glede elektronskih storitev, opravljenih pred izključitvijo, a med koledarskim četrtletjem, v katerem pride do izključitve, predloži davčni zavezanec, ki nima sedeža, obračun za celotno četrtletje. Zahteva po predložitvi tega obračuna ne vpliva na morebitno zahtevo po vpisu v register v državi članici v skladu z običajnimi pravili. Slednja določila izhajajo iz Uredbe Sveta ES, št. 1777/2005.