Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 127. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

S tem členom je predpisan rok predložitve in vsebina posebnega obračuna DDV, ki ga mora davčni zavezanec, ki nima sedeža, predložiti davčnemu organu v elektronski obliki. Obračun DDV je trimesečni, oddan pa mora biti v 20 dneh po koncu obračunskega obdobja. V obračunu mora za vsako državo članico potrošnje izkazati njej pripadajoči davek, ki jim ga slovenski davčni organ kasneje nakaže. Zneski v obračunu DDV so izkazani v evrih.

S tem členom so povzete določbe 52.k člena prejšnjega zakona in ne pomenijo nikakršnih vsebinskih sprememb.

II.b Komentar avtorice

Pravna podlaga za določitev posebne ureditve za davčne zavezance, ki nimajo sedeža in ki opravljajo elektronske storitve za osebe, ki niso davčni zavezanci v ZDDV-1 je vključena v 357.-369. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

Država članica identifikacije, ki prejme višji znesek od zneska iz obračuna, povrne preplačani znesek neposredno zadevnemu davčnemu zavezancu. Če je država članica identifikacije prejela znesek v skladu z obračunom, ki se kasneje izkaže za netočnega, in je ta država članica znesek že porazdelila med države članice končne potrošnje, te države članice nemudoma povrnejo preplačan znesek davčnemu zavezancu, ki nima sedeža, in državo članico identifikacije obvestijo o izvedenem popravku. Vsako obračunsko obdobje (četrtletje) je ločeno obračunsko obdobje. Po predložitvi obračuna se nadaljnje spremembe v njem vsebovanih zneskov lahko izvedejo le kot spremembe in dopolnitve obračuna in ne s prilagoditvijo glede na naslednji obračun. Naknadne spremembe in dopolnitve plačanih zneskov se lahko izvedejo le glede na ta obračun in se ne smejo razporediti v drugega ali prilagoditi v naslednjem obračunu. Zneski v obračunih davka na dodano vrednost, vneseni po posebni ureditvi se ne zaokrožujejo navzgor ali navzdol k najbližji celi denarni enoti. Prijavi in nakaže se točen znesek davka na dodano vrednost. Slednja določila izhajajo iz Uredbe Sveta ES, št. 1777/2005.