Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 129. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

Ta člen ureja vračilo DDV davčnim zavezancem, ki nimajo sedeža. Davčni zavezanec, ki nima sedeža, nima pravice do odbitka DDV, ima pa pravico do vračila DDV. Zahtevek za vračilo DDV predloži v elektronski obliki.

S tem členom so povzete določbe 52.m člena prejšnjega zakona in ne pomenijo nikakršnih vsebinskih sprememb.

II.b Komentar avtorice

Pravna podlaga za določitev posebne ureditve za davčne zavezance, ki nimajo sedeža in ki opravljajo elektronske storitve za osebe, ki niso davčni zavezanci v ZDDV-1 je vključena v 357.-369. členu Direktive Sveta 2006/112/ES.

Davčni zavezanci, ki nimajo sedeža svoje dejavnosti oziroma stalne poslovne enote v Skupnosti ter dobavljajo storitve na elektronski način končnim potrošnikom, ki imajo stalno prebivališče ali običajno prebivajo v državi članici, so se dolžni zaradi opravljanja tovrstnih storitev identificirati v eni izmed držav članic. Sami se lahko odločijo, v kateri državi članici se bodo prijavili za potrebe obračunavanja DDV od elektronsko opravljenih storitev. Če si kot državo članico za identifikacijo izberejo Slovenijo, so dolžni slovenskemu davčnemu organu prijaviti, kdaj se njihova dejavnost, ki jo opravljajo kot davčni zavezanci, prične, preneha ali toliko spremeni, da se ta ureditev ne more več uporabljati. Omenjeni davčni zavezanci, ki opravljajo elektronske storitve po posebni ureditvi, nimajo pravice do odbitka vstopnega DDV, lahko pa uveljavljajo pravico do vračila plačanega DDV (za vračila ne velja pogoj vzajemnosti).