Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 133. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

V tem členu so predpisani pogoji za začetek uporabe posebne ureditve tako za davčne zavezance, ki so že identificirani za namene DDV kot tudi za tiste davčne zavezance, ki se bodo na novo identificirali za namene DDV. Prepovedana je retroaktivna uporaba posebne ureditve po plačani realizaciji. Davčni zavezanec mora o začetku uporabe obvestiti davčni organ, ki pa lahko prepove začetek uporabe posebne ureditve po plačani realizaciji v primeru obstoja suma zlorabe te ureditve oziroma zaradi preverjanja točnosti in popolnosti podatkov iz obvestila.

Ta člen povzema določbe 52.r člena prejšnjega zakona.

II.b Komentar avtorice

Davčni zavezanec mora poleg vrednostnega pogoja izpolnjevati še pogoje iz 133. člena ZDDV-1. Pred začetkom uporabe je davčni zavezanec, ki želi uporabljati takšno ureditev, dolžan davčnemu organu poslati obvestilo o začetku uporabe posebne ureditve po plačani realizaciji, v katerem izjavi, da izpolnjuje pogoje iz tega člena ZDDV-1.

Primer:

Davčni zavezanec je bil v januarju 2007 kaznovan za hujši prekršek v zvezi z DDV, ker ni pravočasno obračunaval DDV pri dobavah blaga in storitev tako znotraj Slovenije kot tudi pri pridobitvah blaga znotraj Skupnosti. Meseca maja 2007 želi pričeti z uporabo posebne ureditve po plačani realizaciji.

Davčni zavezanec v zgornjem primeru ne izpolnjuje enega izmed pogojev za izbiro sistema plačane realizacije. Eden izmed pogojev je namreč tudi ta, da davčni zavezanec še ni bil kaznovan zoper hujši prekršek v zvezi z DDV. Davčni zavezanec pa bi izpolnjeval pogoj za izbiro posebne ureditve po plačani realizaciji, če bi bil kaznovan za davčni prekršek iz 140. člena ZDDV-1 (niso hujši prekrški).