Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

II. Komentarji

II.a Komentar k 138. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

Člen določa pristojnost in nadzor davčnega in carinskega organa nad obračunavanjem in plačevanjem DDV. Nadzor se opravlja v skladu z zakonom, ki ureja davčni postopek, pristojnosti davčnega in carinskega organa pa so določene tudi z zakonom o davčni službi in zakonom o carinski službi.

Ta člen povzema rešitve iz 60. člena prejšnjega zakona. Na novo je določena pristojnost carinskega in davčnega organa v primeru nadzora nad davčnimi skladišči iz 58. člena zakona.

II.b Komentar avtorice

Prevozne storitve v mednarodnem prometu se v Sloveniji obračunavajo v skladu s 27. členom ZDDV-1. Kraj opravljanja prevoza (kraj obdavčitve) je pot, ki jo prevoznik opravi po slovenskem davčnem območju. Praviloma so stroški prevozne storitve pri mednarodnem prevozu vključeni v davčno osnovo pri uvozu blaga. Davek od prevoznih storitev pri prevozu potnikov bi se načeloma moral obračunavati kot vsaka druga davčna obveznost, vendar lahko to dosežemo pri prevoznikih, ki v Sloveniji opravljajo dejavnost, težje pa je nadzorovati pravilnost obračunavanja DDV od prevoznih storitev pri tujih prevoznikih, ki v Sloveniji niso registrirani kot davčni zavezanci. Zaradi takšne »prednostne davčne obravnave« lahko tuji prevozniki predstavljajo domačim avtoprevoznikom nelojalno konkurenco, saj se lažje izognejo obračunu DDV od dela poti, ki ga opravijo po Sloveniji. S podobno težavo se srečujejo tudi druge države, kar praviloma rešujejo tako, da pooblastijo carinske organe, da obračunajo in poberejo DDV od tujih avtoprevoznikov ob vstopu v državo, ob izstopu iz države pa preverijo, ali je bil plačan pravilen znesek DDV (npr. Nemčija, Avstrija).