Natisnjeno s strani Racunovodja.com
E-Seminarji >> (Arhiv) DDV Sestavljenka (od 27.06.2007 do 31.12.07) >> XV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE >> 147. člen ZDDV-1- Nižja stopnja DDV v prehodnem obdobju >>

II. Komentarji

II.a Komentar k 147. členu ZDDV-1-vir: Poročevalec ZDDV-1– 1. obravnava

Ta člen določa veljavnost nižje stopnje DDV iz tretjega odstavka 41. člena, ki je predvidena za dobave in gradnjo stanovanjskih objektov, ki niso del socialne politike ter za obnove in popravila zasebnih stanovanj. Le-ta je vezana na obdobje trajanja prehodnega obdobja, v katerem je Sloveniji odobrena uporaba nižje stopnje DDV po Pristopni pogodbi oz. drugem pravnem aktu Skupnosti.

II.b Komentar avtorice

Iz prehodne določbe tega zakona je razvidno, da se znižana stopnja DDV pri dobavi stanovanj, stanovanjskih objektov in delov teh objektov, namenjenih za trajno bivanje, ki niso del socialne politike, vključno z njihovo gradnjo, obnovo in popravili uporablja do konca prehodnega obdobja iz pristopne pogodbe Republike Slovenije k Evropski uniji oziroma do konca prehodnega obdobja, ki je določeno v pravnem aktu Sveta, s katerim se Sloveniji dovoljuje uporaba nižje stopnje DDV (konec uporabe za te namene bo objavljen v Uradnem listu RS).