Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

Arhiv: Kapitalski dobički fizičnih oseb od trgovanja z vrednostnimi papirji v letu 2006

Avtor: Mitja Černe, BDO EOS Svetovanje d.o.o.

Ocenjeno trajanje izobraževanja: 16 minut (4.009 besed)

KAPITALSKI DOBIČKI IZ LETA 2006

Za pravilno obravnavo kapitalskih dobičkov, ki jih ustvarijo fizične in pravne osebe, je potrebno upoštevati vrsto omejitev in specialnih določb, ki jih vsebuje tako statusno-pravna kot tudi davčna zakonodaja. V teh transakcijah namreč prihaja do odsvojitve kapitala, ki je opredeljen ali v obliki vrednostnih papirjev (npr. v obliki delnic, deležev) ali pa v obliki nepremičnin. Opozarjam, da pojem kapitalski dobiček izhaja izključno iz obdavčitve fizičnih oseb, kar pa vsekakor ne pomeni, da pravne osebe obdavčitve te vrste dohodka niso deležne. So, a po drugačnih tako vsebinskih kot tudi administrativnih pravilih. Za pravilno razumevanje predstavljene problematike je torej ključno naslednje: kapitalski dobički nastajajo v primerih odsvojitve (npr. prodaje) kapitala, torej vrednostnih papirjev in nepremičnin, ustvarjeni dobički pa so obdavčeni tako v primeru, ko dobiček ustvari fizična oseba, kot tudi v primeru, ko ga ustvari pravna oseba.

V nadaljevanju bo predstavljena tehnika obdavčitve kapitalskih dobičkov, ki jih ustvarijo fizične osebe, s prikazom pravilnega načina izračuna davčne osnove za opravljene prodaje vrednostnih papirjev v letu 2006.

Kazalo

Kazalo | Arhiv: Kapitalski dobički fizičnih oseb od trgovanja z vrednostnimi papirji v letu 2006 | 1 ROK ZA ODDAJO NAPOVEDI