Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

Uvoz in izvoz blaga - DDV obravnava v letu 2010

Ocenjeno trajanje izobraževanja: 32 minut (8.070 besed)

Splošno:

Zakon o spremembah in dopolnitvah ZAkona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1B), ki se začne uporabljati 1.1.2010, ohranja pravila obdavčitve carinskih postopkov uvoza in izvoza blaga.

Še vedno velja, da je kraj uvoza blaga država članica, na ozemlju katere je bilo blago vneseno v Skupnost. Davčna osnova pri uvozu pa je carinska vrednost blaga.

Kot izvoz se šteje dobava blaga, ki ga iz Slovenije oz. iz Skupnosti iz druge države članice odpelje prodajalec ali druga oseba za njegov račun v namembni kraj zunaj Skupnosti in je kot tak oporščen plačila DDV.
V zvezi z dokazovanjem izvoza blaga Pravilnik kot tak (skladno s spremembami in dopolnitvami ZDDV-1 se spreminja in dopolnjuje tudi Pravilnik o izvajanju ZDDV-1, ki bo prav tako začel veljati 1.1.2010 ), 82. člen, ta poleg pisne carinske izvozne deklaracije, ki se uporablja pri pomožnem postopku, je dokazilo o izvozu prejeto elektronsko sporočilo »obvestilo o zvozu«, ki je izdano v skladu s carinskimi predpisi. Dokazilo da je bila opravljena izvozna dobava (izvoz), lahko nadomesti tudi potrdilo o izstopu, ki ga v skladu s carinskimi predpisi izda carinski urad izvoza.

Kazalo

Kazalo | Uvoz in izvoz blaga - DDV obravnava v letu 2010 | 1 Uvoz blaga (splošno)