Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

Uvoz in izvoz blaga - DDV obravnava v letu 2011, 2012, 2013 - velja do 30. 6. 2013

Ocenjeno trajanje izobraževanja: 48 minut (12.084 besed)

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1B), ki se je začel uporabljati 1.1.2010, kakor tudi ZDDV-1C, ki velja od 1.1.2011 dalje, ohranja pravila obdavčitve carinskih postopkov uvoza in izvoza blaga, s tem, da slednji natančno opredeljuje pogoje za uporabo oprostitev plačila DDV pri uvozu blaga, ki mi sledi dobava blaga v drugo državo članico (carinski postopek 42).
V ZDDV-1C, kot tudi v spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju ZDDV-1, se beseda »Skupnost« v različnih sklonih nadomesti z besedo »Unija« v različnih sklonih, zato se v ta namen spremenijo določbe (členi) zakonskih določilih, ki vsebujejo to besedo.

Po obeh zakonih velja, da je kraj uvoza blaga država članica, na ozemlju katere je bilo blago vneseno v Unijo. Davčna osnova pri uvozu pa je carinska vrednost blaga.
Kot izvoz se šteje dobava blaga, ki ga iz Slovenije oz. iz Unije iz druge države članice odpelje prodajalec ali druga oseba za njegov račun v namembni kraj zunaj Unije in je kot tak oporščen plačila DDV. V zvezi z dokazovanjem izvoza blaga Pravilnik kot tak (skladno s spremembami in dopolnitvami ZDDV-1 se spreminja in dopolnjuje tudi Pravilnik o izvajanju ZDDV-1, ki je prav tako začel veljati 1.1.2010 ), 82. člen, ta poleg pisne carinske izvozne deklaracije, ki se uporablja pri pomožnem postopku, je dokazilo o izvozu prejeto elektronsko sporočilo »obvestilo o zvozu«, ki je izdano v skladu s carinskimi predpisi. Dokazilo da je bila opravljena izvozna dobava (izvoz), lahko nadomesti tudi potrdilo o izstopu, ki ga v skladu s carinskimi predpisi izda carinski urad izvoza.

Kazalo

Kazalo | Uvoz in izvoz blaga - DDV obravnava v letu 2011, 2012, 2013 - velja do 30. 6. 2013 | 1 Uvoz blaga (splošno)