Racunovodja.com novičke - Delovna knjižica

Tematske novičke

Za delavce, ki so 1. 1. 2009 zaposleni pri določenem delodajalcu, ohranja ZDR-A glede hrambe delovnih knjižic podobno ureditev, kot je veljala do 1. 1. 2009. Delodajalec obdrži v hrambi delovne knjižice delavcev, ki so pri njem v delovnem razmerju. V primeru prenehanja delovnega razmerja pa mora delodajalec delavcu ob prenehanju veljavnosti pogodbe o zaposlitvi vrniti delovno knjižico. Že pred prenehanjem delovnega razmerja mu jo mora izročiti le, če delavec sam tako zahteva. Po 1. 1. 2009 delavec od prejema delovne knjižice ob prenehanju delovnega razmerja ali na lastno zahtevo proti potrdilu o prejemu sam hrani delovno knjižico.

Po 1. 1. 2009 bodo delavci obdobja vključenosti v socialno zavarovanje na podlagi delovnega razmerja v postopkih uresničevanja določenih pravic lahko izkazovali z izpisom o obdobjih zavarovanja v RS po 1. 1. 2009.

Izpis o obdobjih zavarovanja bodo lahko pridobili pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) - vloga za izpis je objavljena na spletišču ZPIZ.

Iz tega izpisa bodo razvidna obdobja zavarovanja od zadnje prijave v zavarovanje pred 1. 1. 2009. Obdobja zavarovanja pred tem pa bodo delavci lahko še naprej izkazovali z vpisi v delovni knjižici, ki so bili izvedeni pred 1. 1. 2009 in ohranjajo javno veljavo.

Predlagamo še nekaj člankov na to temo:

V eseminar Pogodba o zaposlitvi in eseminar Odpoved pogodbe o zaposlitvi smo dodali tri obrazce, povezane z delovno knjižico:
Prejem in hramba delovne knjižice, Zahteva delavca po izročitvi delovne knjižice, Potrdilo o izročitvi delovne knjižice delavcu.

Govori malo, delaj veliko.

Avot

Priporočamo

E-seminar Pogodba o zaposlitvi

E-seminar Odpoved pogodbe o zaposlitvi

Paket Delovna razmerja

Zlati komplet

Aktualni zaposlitveni oglasi

Računovodja v podjetju Transporti Enes Draganovič s.p.

Zaposlitevni oglas: Samostojni računovodja (m/ž)

Lep pozdrav,
Racunovodja.com (http://www.racunovodja.com/)Za odjavo obiščite http://www.racunovodja.com/posta/, se vpišite in izberite poštna razpošiljanja, ki jih ne želite prejemati.