Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 18.1.2018 15:33:27

Novi plačilni storitvi

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Novi plačilni storitvi Racunovodja.com Direktiva o plačilnih storitvah na notranjem trgu (t. i. PSD2) med drugim prinaša dve novi plačilni storitvi

PSD2 je bila sprejeta kot odziv na spremembe in novosti, ki so se v zadnjih letih pojavile na trgu plačilnih storitev in ki niso ustrezale obstoječi definiciji reguliranih plačilnih storitev. Ker sta ponudba in povpraševanje po teh storitvah na evropskem trgu naraščala, njihova nereguliranost pa povzročala pravno negotovost, EU s PSD2 pravno ureja tudi novi obliki plačilnih storitev in nadzor nad njihovimi ponudniki. Cilji PSD2 so predvsem višja stopnja varnosti plačil in hkrati varstva potrošnikov, spodbujanje inovacij in konkurenčnosti ter zagotavljanje enakih pogojev poslovanja za vse ponudnike plačilnih storitev, ki na trgu delujejo. V slovenski pravni red bo PSD2 prenesena z Zakonom o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih.

V skladu s PSD2 bodo torej banke, hranilnice in drugi ponudniki plačilnih storitev v EU lahko ponudili dve novi plačilni storitvi, in sicer storitev odreditve plačil in storitev zagotavljanja informacij o računih:

  • storitev odreditve plačil (angl.: Payment initiation service): ponudnik storitve odreditve plačil, ki je lahko banka, hranilnica, družba za izdajo elektronskega denarja ali plačilna institucija, na zahtevo plačnika oz. uporabnika odredi plačilo v breme plačilnega računa plačnika, ki je dostopen prek interneta in ga ima plačnik odprtega pri drugem ponudniku plačilnih storitev (npr. banki ali hranilnici). Bistvena novost je, da lahko poslej ponudniki storitve odreditve plačil ob izrecni in nedvoumni privolitvi plačnika dostopajo do podatkov o njegovem plačilnem računu zaradi izvajanja plačil prek interneta (najpogosteje v okviru spletnega nakupovanja). Ponudniki zaradi opravljanja te storitve ne bodo posedovali sredstev plačnika, ta bodo še vedno posedovali ponudniki plačilnih storitev, pri katerih imajo plačniki odprt račun;
  • storitev zagotavljanja informacij o računih (angl.: Account information service): ponudnik storitve zagotavljanja informacij o računih uporabniku plačilnih storitev na njegovo zahtevo v strnjeni in prijazni obliki zagotovi podatke o enem ali več plačilnih računih, ki jih ima pri enem ali več ponudnikih plačilnih storitev, ki vodijo račune, dostopne prek interneta. Namen tovrstne storitve je ponuditi uporabniku podporo pri upravljanju osebnih financ na način, da uporabnik z enega mesta ureja vse osebne finance, ne glede na to, pri kateri banki ima odprte račune. Ponudnik lahko tovrstno storitev opravlja le z dostopom do podatkov na uporabnikovem plačilnem računu, za kar mu mora uporabnik tak dostop izrecno in nedvoumno dovoliti.

Obe storitvi bodo lahko uporabnikom plačilnih storitev nudili vsi obstoječi ponudniki plačilnih storitev (banke, hranilnice, družbe za izdajo elektronskega denarja in plačilne institucije) in tudi novi ponudniki, ki bodo morali izpolnjevati z zakonodajo določene zahteve oziroma pridobiti ustrezno dovoljenje nadzornega organa.

Ponudniki plačilnih storitev pa bodo pri izvajanju storitev morali upoštevati tudi dodatne varnostne ukrepe glede močne avtentikacije uporabnikov plačilnih storitev in varnega komuniciranja. Ti so določeni v tehničnih standardih, ki bodo objavljeni predvidoma marca 2018 in bodo začeli veljati 18 mesecev po uradni objavi. Zakonodajalec EU je namreč ocenil, da potrebujejo ponudniki plačilnih storitev čas za nadgradnjo in prilagoditev svojih varnostnih sistemov v skladu z zahtevami tehničnih standardov.

Vir: Banka Slovenije

Ključne besede:
storitev zagotavljanja informacij o računih
storitev odreditve plačil

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

22.5.2020 9:02:44:
Preverjanje višine prejetih povračil nadomestila plače (ZRSZ)

21.5.2020 10:40:06:
Subvencioniranje delovnega časa nadomešča ukrep subvencioniranja čakanja na delo

20.5.2020 14:14:59:
Letni obračun DDPO in DohDej

19.5.2020 16:54:38:
Javni sektor: Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela od 11. 5. 2020 dalje – epidemija COVID-19

19.5.2020 16:44:08:
Solidarnostna pomoč na podlagi četrte alineje 4. točke 40. člena Kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti (KPND)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT