Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 25.2.2018 11:57:31

Vlada ne podpira predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je Državnemu zboru RS predložila poslanska skupina SDS

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada ne podpira predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je Državnemu zboru RS predložila poslanska skupina SDS Racunovodja.com Vlada ne podpira predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je Državnemu zboru RS predložila poslanska skupina SDS.

Predlagatelji s Predlogom zakona o dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju zasledujejo dva cilja, in sicer drugačno ureditev pokojninske dobe brez dokupa ter izenačitev obsega pravic iz zavarovanja kmetov in ostalih zavarovancev po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju iz leta 1983.

Temeljno pravilo pokojninskega in invalidskega zavarovanja je, da se pravice iz zavarovanja uveljavljajo po predpisih, ki veljajo v času nastanka zavarovalnega primera. Posamezniki z dokupom pokojninske dobe niso pridobili pravice, temveč zavarovalno oziroma pokojninsko dobo, ki je eden od pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine. V zvezi s samo primerjavo dokupa pokojninske dobe in pa dobe, ki jo je posameznik dopolnil s prostovoljno vključitvijo v zavarovanje, ki se na podlagi zadnje spremembe ZPIZ-2 šteje v pokojninsko dobo brez dokupa, Vlada RS pojasnjuje, da instituta nista bila enako urejena niti po predhodno veljavni zakonodaji.  Doba prostovoljne vključitve v zavarovanje se je po ZPIZ-1 (do 31. 12. 2012) vštevala v delovno dobo in omogočala upokojitev s 40 leti delovne dobe brez malusov, medtem ko se je dokupljena pokojninska doba štela v pokojninsko dobo in ne v delovno dobo in je sicer omogočala starostno upokojitev, vendar pa je bila starostna pokojnina znižana z malusi, če se je tak zavarovanec upokojil pred dopolnitvijo polne starosti (63 let za moške  in 61 let za ženske).

Predlagatelji z namenom izenačitve obsega pravic iz zavarovanja kmetov in ostalih zavarovancev po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju glede na višino vplačanih prispevkov, ne glede na administrativno kategorijo zavezanca, predlagajo tudi dopolnitve prehodnih določb ZPIZ-2.

Zakonodajalec je namreč z zakonom iz leta 1983 kmete razvrstil v dve kategoriji, in sicer združene kmete in »druge« kmete, in oblikoval dve različni možnosti pokojninskega zavarovanja kmetov, pri čemer se je zavarovanec sam odločil za združevanje v kmetijske organizacije in posledično tudi o načinu zavarovanja. Vlada RS ugotavlja, da zakon ni prinesel neenake obravnave zavarovancev, saj zakon jasno določa krog zavarovancev, ki jim gredo pravice za ožji obseg.

Ne glede na gornje argumente pa je Vlada RS izpostavila še, da je bil v zakonodajni postopek v letošnjem letu že vložen predlog sprememb in dopolnitev ZPIZ-2, ki je bil tudi sprejet z veliko večino poslancev, ki ureja naslovljeno problematiko in o katerem so poslanci razpravljali ter glasovali v mesecu oktobru in novembru tega leta. Ponovno spreminjanje te ureditve je neprimerno ter tudi nasprotju s pravno varnostjo in predvidljivostjo pravnih predpisov, poleg tega pa tudi s previdnostjo pri pripravi ter sprejemanju predpisov, saj so imeli poslanci možnost že v okviru predhodnega predloga sprememb zakona podati tako svoja stališča kot tudi ustrezne amandmaje k predlaganim členom, pri čemer se predhodne spremembe še niti niso pričele uporabljati.

Vir: MDDSZ

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

29.5.2020 15:11:34:
Finančna uprava RS poslala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019

28.5.2020 22:28:11:
Pojasnilo 1 k Slovenskemu računovodskemu standardu 15

28.5.2020 13:21:43:
Vlogo za začasno denarno nadomestilo lahko oddate najkasneje do 31. maja 2020

28.5.2020 13:02:54:
Prenehanje začasnih ukrepov v upravnih in drugih javnopravnih zadevah

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT