Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.4.2008 14:55:37

Oprostitev davka od dohodka iz zaposlitve, ki ga tuji študenti dosegajo v Republiki Sloveniji, na podlagi določb mednarodne pogodbe o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka

Davčni bilten

Rubrika: Sodna praksa - DURS (davčni bilten)print Natisni

Oprostitev davka od dohodka iz zaposlitve, ki ga tuji študenti dosegajo v Republiki Sloveniji, na podlagi določb mednarodne pogodbe o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 42105-11/2007, 5. 2. 2007

V veljavnih konvencijah o izogibanju dvojnega obdavčenja dohodka in premoženja (v nadaljnjem besedilu: konvencija), ki jih je Slovenija sklenila z drugimi državami, so dohodki študentov urejeni v samostojnem členu posamezne konvencije, navadno je to 19., 20. ali 21. člen. Navedeni člen pogosto vsebuje določbo, po kateri ima študent, učenec ali pripravnik glede dotacij, štipendij in prejemkov iz zaposlitve med svojim izobraževanjem ali usposabljanjem pravico do enakih oprostitev, olajšav ali znižanj davkov, kot jih imajo rezidenti države pogodbenice, v kateri je na obisku. Tako določbo vsebujejo npr. konvencije z Bosno in Hercegovino, Ciprom, Dansko, Estonijo, Grčijo, Hrvaško, Kitajsko, Latvijo, Litvo, Madžarsko, Makedonijo, Poljsko, Srbijo in Črno goro, Švico, Tajsko in Turčijo.

Pri vseh drugih državah, s katerimi ima Slovenija sklenjene veljavne konvencije, pa je potrebna individualna presoja o ugodnostih, ki so predpisane za dohodke študentov. Študenti iz navedenih držav (nerezidenti Slovenije) lahko pri pristojnem davčnem uradu v Sloveniji vložijo Zahtevek za oprostitev davka od dohodka, ki ga študenti dosegajo v Republiki Sloveniji (prek pooblaščene organizacije ali Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, ki opravlja dejavnost posredovanja dela dijakom in študentom, v skladu s predpisi s področja zaposlovanja), na podlagi določb mednarodne pogodbe o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka, ki je priloga 4 Pravilnika o obrazcih zahtevkov za uveljavitev ugodnosti iz mednarodnih pogodb o izogibanju dvojnega obdavčevanja (Uradni list RS, št. 141/06).

V skladu z devetim odstavkom 127. člena Zakona o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 117/06), ki se uporablja od 1. januarja 2007 dalje, se akontacija dohodnine od dohodka iz drugega pogodbenega razmerja izračuna in plača od davčne osnove po stopnji 25 odstotkov. Ne glede na navedeno pa enajsti odstavek 127. člena ZDoh-2 določa, da se akontacija dohodnine od dohodka rezidenta, ki glede starosti in statusa izpolnjuje pogoje za priznanje olajšave iz tretjega odstavka 113. člena tega zakona, za opravljeno začasno ali občasno delo na podlagi napotnice pooblaščene organizacije ali Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, ki opravlja dejavnost posredovanja dela dijakom in študentom, v skladu s predpisi s področja zaposlovanja ne izračuna in ne plača, če posamezen dohodek ne presega 400 evrov.

Tretji odstavek 113. člena ZDoh-2 določa, da se rezidentu, ki se izobražuje in ima status dijaka ali študenta do dopolnjenega 26. leta starosti, prizna zmanjšanje davčne osnove od dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo na podlagi napotnice pooblaščene organizacije ali Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, ki opravlja dejavnost posredovanja dela dijakom in študentom v skladu s predpisi s področja zaposlovanja, v znesku, ki je enak znesku splošne olajšave iz 111. člena ZDoh-2 (2.800 evrov). Navedena olajšava se prizna tudi osebi, ki izpolnjuje pogoje iz prejšnjega stavka in je starejša od 26 let, če se vpiše na študij do 26. leta starosti, in to za dodiplomski študij za največ šest let od dneva vpisa in za podiplomski študij za največ štiri leta od dneva vpisa.

Zakon o davčnem postopku – ZDavP-2 (Uradni list RS, št. 117/06), ki se uporablja od 1. januarja 2007 dalje, v 260. členu ureja znižanje ali oprostitev plačila davčnega odtegljaja, kadar je dohodek v skladu z mednarodno pogodbo obdavčen po nižji stopnji, kakor je določeno z Zakonom o obdavčenju oziroma z ZDavP-2, ali pa je izplačani dohodek v skladu z mednarodno pogodbo oproščen plačila davka v Republiki Sloveniji.

Prejemnik dohodka (tuji študent) predloži plačniku dohodka izpolnjen obrazec Zahtevka za oprostitev davka od dohodka, ki ga študenti dosegajo v Republiki Sloveniji na podlagi določb mednarodne pogodbe o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka, preden je dohodek izplačan. Plačnik davka predloži izpolnjen obrazec Davčni upravi RS, ki o njem odloči v 15 dneh od prejema zahtevka.

Pri odločanju mora biti davčni organ pozoren predvsem na podatke pod točko 5 zahtevka – Podatki o dohodku, prejetem od izplačevalca, za katerega se uporabi ustrezna mednarodna pogodba o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka. Pomemben je predvsem podatek o skupnem znesku dohodka, ki ga je študent (nerezident Slovenije) že dosegel v Republiki Sloveniji (prek pooblaščenih organizacij ali Zavoda za zaposlovanje, ki opravljajo dejavnost posredovanja dela dijakom in študentom) v tekočem letu do vložitve zahtevka za oprostitev davka, saj se ugodnost lahko prizna le do skupnega zneska 2.800 evrov v posameznem letu.

Če ob izplačilu dohodka niso bile upoštevane ugodnosti, ki jih določa mednarodna pogodba, in je izplačevalec dohodka obračunal davek po stopnjah, ki so določene z ZDoh-2 oziroma ZDavP-2, lahko prejemnik dohodka v skladu z 262. členom ZDavP-2 predloži davčnemu organu izpolnjen obrazec Zahtevka za vračilo davka od drugih dohodkov na podlagi določb mednarodne pogodbe o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka, ki je priloga 12 Pravilnika o obrazcih zahtevkov za uveljavitev ugodnosti iz mednarodnih pogodb o izogibanju dvojnega obdavčevanja. Tudi pri odločanju o teh zahtevkih je davčni organ pozoren na podatek o skupnem znesku dohodka, ki ga je študent (nerezident Slovenije) že dosegel v Republiki Sloveniji (prek pooblaščenih organizacij ali Zavoda za zaposlovanje, ki opravljajo dejavnost posredovanja dela dijakom in študentom) v tekočem letu, do vložitve zahtevka za vračilo davka, saj se ugodnost lahko prizna le do skupno prejetega zneska 2.800 evrov iz tega naslova v posameznem letu.

Ključne besede:
Davčni bilten

Zadnji članki iz rubrike:

6.4.2008 14:51:26:
Obračunavanje DDV po uvedbi evra

6.4.2008 14:50:56:
Popravek odbitka DDV

6.4.2008 14:50:28:
Vsebina izdanih dobropisov

6.4.2008 14:49:56:
Obračunavanje DDV od fotokopiranja uradnih aktov

6.4.2008 14:49:22:
Posredovanje finančnih storitev

Najnovejši članki:

13.7.2020 15:01:50:
Razlog za pozitivna stanja na eKartici

13.7.2020 14:38:33:
Primeri pravilne izpolnitve obrazca ugovora zoper informativni izračun dohodnine in napovedi za odmero dohodnine za regres za letni dopust (oznaka dohodka 1103)

13.7.2020 14:20:27:
Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 (ZIUPDV)

10.7.2020 15:13:06:
PKP4: Podaljšanje ukrepa čakanja na delo in karantena

10.7.2020 14:13:23:
Konec julija zadnje izplačilo povračila nadomestila plače za začasno čakanje in višjo silo po ZIUZEOP in ZIUZEOP-A

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT