Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 10.4.2018 7:45:45

Vlada o oceni tveganja za pranje denarja pri prirejanju klasičnih iger na srečo

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada o oceni tveganja za pranje denarja pri prirejanju klasičnih iger na srečo Racunovodja.com Vlada se je seznanila s poročilom o oceni tveganja za pranje denarja in financiranje terorizma pri prirejanju klasičnih iger na srečo.

Ta ocena je pokazala, da je tveganje za pranje denarja in financiranje terorizma pri prirejanju klasičnih iger na srečo v Sloveniji nizko, zato je v poročilu predlagano, da vlada z uredbo prireditelje klasičnih iger na srečo v celoti ali delno izvzame iz izvajanja ukrepov po zakonu o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (ZPPDFT-1).

Finančna uprava RS je v sodelovanju z Uradom RS za preprečevanje pranja denarja v skladu z ZPPDFT-1 izvedla oceno tveganja in pripravila poročilo o oceni tveganja za pranje denarja in financiranje terorizma pri prirejanju klasičnih iger na srečo.

V poročilu je bilo ugotovljeno, da dejavnost prirejanja klasičnih iger na srečo ni prepuščena svobodni gospodarski iniciativi in da je v Sloveniji zelo strogo regulirana s specialno zakonodajo, posredno pa tudi z zakonodajo o obdavčenju.

Občasno lahko klasične igre na srečo v zelo omejenem obsegu prirejajo le neprofitne humanitarne organizacije in društva. Tako pridobljena sredstva pa morajo uporabiti izključno za namen, za katerega so ustanovljene v skladu s področno zakonodajo.

Trajna prireditelja sta s strani koncendenta pred dodelitvijo oz. podaljšanjem koncesije za prirejanje posamezne klasične igre na srečo podrobno pregledana in preverjena ter s tem zaupanja vredna subjekta.

Lastniška struktura trajnih prirediteljev klasičnih iger na srečo je jasna in transparentna. Prireditelj mora imeti dvotirno upravljanje, v nadzorni svet pa vlada imenuje enega člana.

Vsaka klasična igra na srečo, ki se trajno prireja, se lahko prireja le na podlagi koncesije, ki jo dodeli vlada, koncesijsko pogodbo s prirediteljem pa sklene minister, pristojen za finance.

Posamezna klasična igra na srečo se lahko trajno prireja le po pravilih in tehnološkem postopku, ki ju potrdi nadzorni organ in ju brez soglasja nadzornega organa prireditelj ne sme spreminjati.

Kot spletna igra na srečo se lahko prireja le tista klasična igra na srečo, za katero je tako določeno v koncesijski pogodbi.

Dobitnik dobitka, katerega vrednost je enaka ali večja od 300 evrov, se mora zaradi zavezanosti za plačilo davka na dobitek pri klasičnih igrah na srečo ob prevzemu dobitka tako občasnemu kot tudi trajnemu prireditelju osebno identificirati in mu dati najmanj naslednje osebne podatke: ime in priimek, naslov in občino stalnega bivališča ter davčno številko. To pomeni, da so že na podlagi zakona o obdavčenju vsi igralci identificirani pri bistveno nižjem znesku, kot je ta predpisan v ZPPDFT-1.

Gotovinske in brezgotovinske transakcije, ki se izvajajo pri vplačilih oz. nakupu srečke, so nizke in ne presegajo 2000 evrov. Dobitki, katerih vrednost je 2000 evrov ali več, se izplačujejo na transakcijski račun dobitnika, odprtega pri poslovnih bankah. Gotovinskega izplačila oz. izplačila s čekom so le izjemoma možna ob predhodni identifikaciji na sedežu prireditelja.

Število možnih igranih kombinacij je praviloma zelo veliko, s čimer je omejena tudi razumna vrednost vplačila. Verjetnost zadeti dobitek je pri večini iger zelo majhna.

Športne stave imajo vgrajene mehanizme kontrole in razne omejitve. Stavni dogodki, ki so uvrščeni na stavno listo, so med drugim podprti tudi z nadzornimi programski orodji.

Pri spletnem prirejanju klasičnih iger na srečo je dovoljeno igranje le prek igralnega računa. Igralec ima pri prireditelju lahko odprt le en igralni račun. Prenakazila sredstev med posameznimi igralci oz. igralnimi računi niso možna, prav tako igralni račun igralcem ne omogoča izvajanja plačilnih storitev. Tako nakazila na igralni račun kot tudi nakazila iz igralnega računa so omejena in podvržena kontrolam, ki onemogočajo zlorabo računa za namene pranja denarja in financiranja terorizma.

Na podlagi navedenega je zaradi vrste varovalk potencialno izvajanje pranja denarja ali financiranja terorizma v Sloveniji izjemno oteženo in zato klasične igre na srečo ne predstavljajo niti verjetnega niti realno možnega produkta, ki bi se ga lahko zlorabilo za pranje denarja in financiranje terorizma.

Ocena tveganja je na podlagi analize stanja pokazala, da je tveganje za pranje denarja in financiranje terorizma pri prirejanju klasičnih iger na srečo v Sloveniji nizko, zato je v poročilu predlagano, da vlada z uredbo prireditelje klasičnih iger na srečo v celoti ali delno izvzame iz izvajanja ukrepov po ZPPDFT-1.

Prvi odstavek 173. člena ZPPDFT-1 določa, da vlada uredbo iz prvega odstavka 5. člena tega zakona sprejme najpozneje v šestih mesecih po seznanitvi s poročilom o oceni tveganja.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

22.5.2020 9:02:44:
Preverjanje višine prejetih povračil nadomestila plače (ZRSZ)

21.5.2020 10:40:06:
Subvencioniranje delovnega časa nadomešča ukrep subvencioniranja čakanja na delo

20.5.2020 14:14:59:
Letni obračun DDPO in DohDej

19.5.2020 16:54:38:
Javni sektor: Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela od 11. 5. 2020 dalje – epidemija COVID-19

19.5.2020 16:44:08:
Solidarnostna pomoč na podlagi četrte alineje 4. točke 40. člena Kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti (KPND)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT