Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 24.6.2008 13:09:29

Pritožba na odločbo o odmeri obveznosti iz kmetijstva na podlag podatkov zemljiškega katastra

Rubrika: Dohodninaprint Natisni

Pritožba na odločbo o odmeri obveznosti iz kmetijstva na podlag podatkov zemljiškega katastra Racunovodja.com

Pojasnilo MF, 421-86/2008/2, 27. 5. 2008

Zavezanec se pritožuje nad načinom določanja obveznosti iz kmetijstva (verjetno ima v mislih odmero akontacije dohodnine in prispevkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti) oziroma izraža nestrinjanje z odmero obveznosti na podlagi zemljiškega katastra namesto na podlagi GERK-ov. Pojasnjuje, da njiv že več kot 15 let nima, zato je očitno v zemljiškem katastru za del njegovih zemljišč evidentirana napačna katastrska kultura.

V zvezi s tem pojasnjujemo, da se za kmetijsko in gozdarsko dejavnost fizičnih oseb, za katero v skladu z veljavnimi predpisi ni potrebno voditi nikakršnega računovodstva, za davčne in druge javne namene dohodek dejavnosti ugotavlja na podlagi pavšalno ocenjenega dohodka. Ta se ocenjuje po določbah Zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka (Uradni list RS, št. 25/05 – uradno prečiščeno besedilo), ki določa, da se katastrski dohodek za posamezno zemljišče ugotavlja na podlagi podatkov o katastrski kulturi in katastrskem razredu znotraj posameznega katastrskega okraja. Zakon velja že od leta 1976, sistem ugotavljanja katastrskega dohodka pa se do danes ni v ničemer spremenil oziroma je ves čas vezan na podatek o katastrski kulturi in katastrskem razredu. Ves ta čas je tudi sistem javnih dajatev od osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti vezan na podatke zemljiškega katastra oziroma na katastrski dohodek, ki se v zemljiškem katastru pripiše vsakemu zemljišču glede na podatek o katastrski kulturi in razredu, ki sta mu določena. Skladno z določbo četrtega odstavka 69. člena se kot osnovna kmetijska dejavnost šteje pridelava, kot je določena s predpisi o ugotavljanju katastrskega dohodka, je v celoti ali pretežno vezana na uporabo zemljišč in ustrezno evidentirana v zemljiškem katastru. V kolikor katastrske kulture niso skladne z dejanskim stanjem v naravi, taki dejavnosti ni mogoče na podlagi katastrskega dohodka določiti ustrezne davčne osnove, zato je potrebno poskrbeti za pravilno evidentiranje katastrskih kultur ali pa za kmetijsko dejavnost dohodek ugotavljati na podlagi vodenja knjigovodstva.

Opozarjamo, da so v skladu s predpisi o evidentiranju nepremičnin (Zakon o evidentiranju nepremičnin, Uradni list RS, št. 47/06) lastniki zemljišč dolžni sami poskrbeti za pravilno določitev katastrske kulture na njihovih kmetijskih in gozdnih zemljiščih.

Grafične enote rabe (GERK-i) so evidenca, ki je bila na podlagi kmetijskih predpisov vzpostavljena izključno za namene nadzora nad dodeljevanje podpor kmetijske politike in ne za namene ugotavljanja dohodka oziroma za namene določanja javnih dajatev. Ker gre za evidenco, ki izkazuje dejansko rabo, je bilo narejenih nekaj poskusov, da bi se s pomočjo teh podatkov preverili podatki katastrskih kultur. Vendar je bilo ugotovljeno, da je register dejanske rabe (oziroma GERK-i), ki sloni na orto foto posnetkih, zaenkrat zaradi nekompatibilnosti z grafičnim zemljiškim katastrom, v te namene neuporaben.

Torej zaenkrat ni mogoče pri določanju obveznosti iz naslova kmetijstva preiti na podatke GERK-ov. Ob morebitni povezav« obeh evidenc kdaj v prihodnje pa bi bilo potrebno tudi prilagoditi metodo ugotavljanja katastrskega dohodka.

Ključne besede:
pojasnilo DURS
kmetijska in gozdarska dejavnost
kmetijstvo
gozdarstvo
zemljiški kataster

Zadnji članki iz rubrike:

24.8.2020 15:38:15:
Rok za doplačilo dohodnine se izteče 31. 8. 2020

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 13:27:59:
Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

4.8.2020 15:51:09:
Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2019

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

Najnovejši članki:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT